Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse har som mål at det skal bli like lett å snakke om den psykiske, som den fysiske helsen.

Oppfordrer oss til å ringe en venn

Parat markerer Verdensdagen for psykisk helse - blant annet med webinaret "Store gutter gråter ikke". Marius Ulekleiv, kjent som politimann og for podkasten “Trygt Rom”, står bak det aktuelle foredraget, hvor han blant annet endevender ordet "tøff".

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Videre deler han av personlige erfaringer - blant annet om hvordan han åpnet seg opp på arbeidsplassen, og hvilke ringvirkninger dette har hatt for både ham selv og andre. Webinaret vil bli tilgjengelig for Parat-medlemmer på "Min side" på parat.com.

Verdensdagen for psykisk helse

* Verdensdagen for psykisk helse startet opp i 1992 for å skape åpenhet om psykisk helse. 

* Målet er at det skal bli like lett å snakke om den psykiske, som den fysiske helsen. 

* Verdensdagen er en internasjonal FN-dag som blir markert i over 150 land i verden.

* Årets kampanje her hjemme markeres av tusenvis av kommuner, skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og enkeltpersoner over hele landet.

* Temaet i år er at vi trenger å snakke mer sammen. 

* En studie har vist at korte, regelmessige telefonsamtaler har en positiv effekt i kampen mot ensomhet, angst og depresjon. 

Ta deg tid 

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal FN-dag som markeres i mer enn 150 land, for å fremme bevissthet om psykisk helse.

Årets kampanje her hjemme oppfordrer oss til å daglig sette av åtte minutter til å ringe noen du bryr deg om. Forskning viser nemlig at dette har helseeffekt.

"Vi scroller i snitt 62 minutter hver dag. Kan du gi åtte av dem til å ringe noen du bryr deg om", heter det blant annet i kampanjen. 

Høyt "psykefravær"

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier vi alle har et ansvar for å redusere stigmatiseringen rundt psykiske lidelser. Foto: Vetle Daler

Når en fjerdedel av sykefraværsdagene her til lands skyldes psykiske lidelser, er dette noe som bekymrer Parat-leder Unn Kristin Olsen. Hun sier vi kan benytte verdensdagen til å forplikte oss til å skape en arbeidskultur der det er bevissthet rundt psykisk helse, og der alle kan føle seg verdsatt og støttet i arbeidslivet. 

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal FN-dag som markeres i mer enn 150 land, for å fremme bevissthet om psykisk helse. Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

- Det er bekymringsfullt å se den økende trenden med sykefravær blant unge mellom 25-29 år, spesielt relatert til psykiske lidelser, sier hun - og legger til at arbeidsgivere har et særlig ansvar for å skape et godt og trygt arbeidsmiljø. 

- Jeg mener også det er avgjørende at arbeidsgivere er sitt ansvar bevisst når det gjelder å fremme en sunn arbeidskultur hvor det blant annet er en god balanse mellom arbeid og privatliv.

Olsen oppfordrer arbeidsgiver til å sette mental helse på dagsorden.

- Det mener jeg kan være med på å ikke bare redusere sykefraværet, men også gi økt trivsel og produktivitet på arbeidsplassen. Så har vi alle et ansvar for å bidra til et inkluderende og støttende arbeidsmiljø, der alle ansatte føler seg trygge til å dele sine utfordringer. Alle kan også bidra til å redusere stigmatisering rundt psykiske lidelser, framholder Olsen til Parat24.

Nytt av året

Nytt av året er en satsing i Minecraft-universet, der spillerne kan besøke den nye  «Verdensdalen for psykisk helse». 

"Her kan spillerne sammen bygge en hyggelig by, tenne et lys for noen de savner, ha gode samtaler rundt leirbålet, kjempe mot emosjonelle monstre og chatte med trygge voksne fra Mental Helse sin døgnåpne chat", fremgår det på hjemmesidene.

– At spillerne enkelt kan dele sine tanker og følelser med våre veiledere i et trygt og kjent miljø, senker terskelen for å ta kontakt. For mange kan dette være et avgjørende første skritt mot å søke hjelp, sier Kenneth Pedersen, teamleder for nettssamfunnet Sidetmedord.

For å spille kan du gå inn på verdensdagen.skogliv.no som kan spilles både på mobil, PC og nettbrett. Spillet vil være åpent fram til 20. oktober, fremgår det videre.

Powered by Labrador CMS