Pensjon
Opprør mot pensjonsreform
Etter at regjeringen og de andre politiske partiene med unntak av Rødt og Frp ble enig om innholdet i pensjonsforliket, har det kommet kraftige reaksjoner.
Vi lever lengre, er friskere, og kan jobbe lengre enn før. Det er bakgrunnen for at det norske pensjonssystemet nå endres.
Til uken vil et bredt flertall på Stortinget stemme for pensjonsforliket. Det er kun partiene Frp og Rødt som ikke stiller seg bak endringene forliket vil gi det norske pensjonssystemet.
Endrer aldersgrensene
Hovedendringen i systemet er at aldersgrensen i pensjonssystemet økes gradvis i takt med forventet levealder. Dette inntreffer fra og med personer født i 1964, og økningen i pensjonsalder tilsvarer rundt én måned per årskull.
Dermed må de som er født i 1974, jobbe ett år lengre, og de som er født i 1994 må jobbe tre år lengre enn dagens pensjonsalder på 67 år.
Er du 30 år i 2024 må du altså jobbe til du er 70 med dagens ordning.
Pensjonsforliket skal revideres hvert 10 år som en del av avtalen.
Torsdag møtte flere hundre demonstranter opp utenfor Stortinget for å uttrykke sin misnøye med pensjonsforlikets innhold. De fleste av forbundene som møtte opp på demonstrasjonen representerer yrkesgrupper som preges av mye fysisk arbeid.
Kritisk til ny sliterordning
Arbeidstakere som jobber i yrker med stor fysisk belastning, omfattes av en bestemmelse i pensjonssystemet kalt "sliterordningen". Denne eksisterer i dagens system, og skal videreføres også i det nye pensjonsforliket.
De som møtte opp under protesten torsdag var særlig kritisk til at sliterordningen ikke er tilpasset bedre, og med en
Den nåværende ordningen gir de som går av med pensjon fem år før vanlig pensjonsalder utbetalt 0,25 G, tilsvarende 30.000 kroner, som et tillegg til pensjonen hvert år.
Det vil ikke bli en godkjenningsordning for å få slitertillegget. Alle som går av tidlig, vil få. Beløpet trappes gradvis ned hvis du går av på et senere tidspunkt. Det betyr at de som går av når de er 63 eller 64 år, får henholdsvis 20 prosent eller 15 prosent av grunnbeløpet.
Ikke alt innholdet i den nye sliterordningen er på plass. Dette skal utarbeides i samarbeid med partene i arbeidslivet, heter det i forliket.
Uføre sikres en bedre alderspensjon
Dagens pensjonsregler medfører at uføre vil sakke akterut, sammenliknet med folk i jobb, ifølge regjeringen.
Regjeringen foreslår at uføre får økt aldersgrensen for opptjening til alderspensjon fra 62 år til 65 år i ny opptjeningsmodell. Regjeringen foreslår videre at uføres alderspensjon skjermes for om lag 2/3 av den videre virkningen av levealdersjusteringen fra 1964-kullet, skriver regjeringen på sine sider.
Her kan du lese mer om pensjonsforliket på Stortinget.