Kystvaktens vakter og seilingsdøgn har lenge vært omdiskutert som pensjonsgrunnlag. Nå har Høyesterett konkludert.

Parat forsvar: – Viktig dom som hindrer personellflukt og gir rettferdig pensjon

Høyesterett har slått fast at seiling og vakt i Kystvakten skal regnes som pensjonsgivende inntekt. Parat forsvar omtaler dommen som avgjørende – både for de ansatte og for Forsvarets evne til å beholde og rekruttere personell.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Fakta: Dette sier Høyesterett:

Høyesterett slår fast at tillegg for vakt og seiling i Kystvakten skal regnes som pensjonsgivende variabel inntekt.

Dommen bygger på § 11 i lov om Statens pensjonskasse, som åpner for at enkelte tillegg til lønnen – som vakt- og seilingstillegg – kan gi opptjening til pensjon, selv om de ikke er faste.

For inntekt før 1. januar 2020 er opptjeningen begrenset til 66.000 kroner i året. Etter dette er det ingen slik begrensning.

Saken startet med krav fra to tidligere offiserer i Kystvakten og Marinen, Eirik Hansen og Charles Blålid, som mente at store deler av deres seilings- og vakttjeneste ikke hadde gitt opptjening til pensjon. Høyesterett har nå slått fast at denne typen tillegg skal regnes som pensjonsgivende.

– Viktig for både ansatte og Forsvaret 

Eivind Olsen, nestleder i Parat forsvar

– Dette er en bra og viktig dom, både for de ansatte og ikke minst for Forsvaret, sier Eivind Olsen, nestleder i Parat forsvar.

Leder i Parat forsvar, Johan Hovden, kaller avgjørelsen «avgjørende», og mener den sikrer en rettferdig pensjon for ansatte i Forsvaret.
– I en tid da Forsvaret skal ansette mer personell, er det viktig at arbeidsgiver tilbyr forutsigbare og gode pensjoner. Mange av våre medlemmer blir berørt, og vi er glade på deres vegne, sier han.

Kunne svekket rekrutteringen 

Parat forsvar er tydelige på at et annet utfall kunne fått alvorlige konsekvenser.
– Hvis tilleggene ikke hadde blitt pensjonsgivende, er det er fare for at flere ville valgt å slutte i Forsvaret. I en tid der Forsvaret skal bygge opp personellet, ville det vært kritisk, sier Olsen.

Klar for forhandlinger 

Johan Hovde, leder i Parat forsvar.

Begge Parat-lederne mener tiden nå er inne for å se på hvilke tillegg som skal omfattes av pensjonsgrunnlaget fremover.
– Vi håper arbeidsgiver kaller oss inn til møter for å diskutere den videre fremdriften. Vi har vært klare lenge til å starte arbeidet, sier Hovden.

Olsen understreker at Parat forsvar er beredt til å bidra.
– Vi er klare til å starte arbeidet så snart som mulig, og ferdigstille det i løpet av kort tid, sier han.

– Et lettelsens sukk 

Ifølge både Hovden og Olsen har saken vært en belastning for mange ansatte i Forsvaret. Nå opplever de at avgjørelsen har blitt tatt imot med stor lettelse.
– Vi tror mange ansatte og ledere i Forsvaret trekker et lettelsens sukk over dette resultatet. Nå gjelder det å se fremover og legge til rette for at vi skal kunne styrke Forsvaret til det beste for landet, sier de.

Powered by Labrador CMS