Representanter fra alle partene som torsdag signerte klimapartnerskapsavtalen, betegnende nok på en byggeplass i Bjørvika.

Parat har signert avtale for en grønnere byggenæring

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, signerte torsdag den rykende ferske klimapartnerskapsavtalen, som er et samarbeid mellom myndighetene, arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden. Parat-lederen mener dialog mellom myndighetene og partene i arbeidslivet er avgjørende for å redusere klimafotavtrykket i byggenæringen.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Om partnerskapet

Målet med klimapartnerskapet er å gjøre byggenæringen mer klimavennlig.

Både organisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden deltar i partnerskapet sammen med myndighetene. 

Arbeidet startet opp i 2023. Partnerskapsavtalen ble signert i september 2024.

Nå skal trepartssamarbeidet gjøre byggebransjen grønnere gjennom en klimapartnerskapsavtale. 

Siden april 2023 har myndighetene, arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden jobbet for å få på plass en avtale om hvordan de kan jobbe sammen om å øke tempoet på utslippsreduksjon og klimaomstilling i byggebransjen. 

Og torsdag ble det behørig markert med avtalesignering, betegnende nok foran en av Oslos store byggeprosjekter i Bjørvika, der både klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) deltok. 

Parat en del av partnerskapet

Parat er sammen med flere andre organisasjoner fra arbeidslivet en del av det nye klimapartnerskapet.

– Ved å delta i partnerskapet viser vi vårt engasjement for bærekraftig utvikling. Vi ønsker å bidra til å redusere klimagassutslipp og fremme miljøvennlige praksiser innen byggenæringen, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Hun viser også til påvirkningsarbeidet Parat kontinuerlig jobber med.

– Gjennom å være en del av et større partnerskap kan Parat få større innflytelse på politiske beslutninger som påvirker næringen. Slik kan vi sikre at interessene til medlemmene våre blir ivaretatt i omstillingen til et grønnere arbeidsliv.

Dialog mellom myndighetene og partene i arbeidslivet er avgjørende for å redusere klimafotavtrykket i næringen.

Parat-leder Unn Kristin Olsen

Avgjørende med samarbeid for å nå klimamålene

Olsen mener det er viktig med partssamarbeid for å nå klimamålene.

– Dialog mellom myndighetene og partene i arbeidslivet er avgjørende for å redusere klimafotavtrykket i næringen. Gjennom klimapartnerskapet kan vi som arbeidstakerorganisasjon være med på å påvirke beslutninger som angår klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser av byggeprosjekter.

Parat-lederen mener at den nysignerte avtalen også er en del av et større bilde.

– Samlet sett kan undertegnelse av denne avtalen styrke Parats posisjon og gi oss muligheten til å spille en aktiv rolle i å fremme bærekraft og redusere klimaavtrykket i bransjen. Å skape sunnere arbeidsplasser vil bidra til en mer bærekraftig fremtid for våre medlemmer og samfunnet som helhet.

Parat-leder Unn Kristin Olsen flankert av kommunalminister Erling Sande (Sp) og klimaminister Tore O. Sandvik (Ap).

Lokalt arbeid i samspill med næringsliv

Også klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap), som var til stede under avtalesigneringen, fremhever samarbeidets betydning.
– Vi er alle nødt til å ta hensyn til klima i et annet omfang enn før. Da skjer mye av arbeidet lokalt i tett samspill med næringslivet, sier Sandvik.

Han er opptatt av å få med alle – både folket og alle landets næringer.

– Vi skal jobbe for å få på plass slikt partnerskap for alle bransjer, og jeg er glad for at det er byggenæringen som er først ut. Vi får ikke ned klimaavtrykket uten å få med oss byggebransjen. Samtidig må vi være flinke til å utnytte kompetansen entreprenørene sitter på. Sammen skal vi bygge Norge videre på en mer skånsom og klimavennlig måte, sa Sandvik rett før avtalen ble signert av alle parter.

Powered by Labrador CMS