Store kutt i Schibsted
Parat-hovedtillitsvalgt reagerer på forskjellsbehandling i Schibsted
Mediegiganten Schibsted fjerner 350 årsverk for å spare penger. Om lag to tredjedeler av kuttene kommer i fellesfunksjonene. Parats hovedtillitsvalgt i Schibsted, Tone Sagen, reagerer kraftig på at ikke alle ansatte får lik mulighet til å søke om sluttpakke.
Schibsted, som eier blant annet VG og Aftenposten, varslet i januar at inntil 350 stillinger skulle kuttes på grunn av innsparinger. Fellesfunksjonene i konsernet må ta størstedelen av støyten.
– Om lag to tredeler av kuttene vil komme i fellesfunksjonene. Parat-medlemmene, og medlemmene i vår svenske søsterorganisasjon Unionen, rammes hardt, sier Sagen, som reagerer på Schibsteds sluttpakkepraksis.
– Urettferdig forskjellsbehandling
– Dette er dramatiske kutt, og det er ekstra uheldig at ikke alle ansatte kan søke om sluttpakke. Redaksjonelt ansatte får denne muligheten, men ikke alle ansatte i fellesfunksjonen. Denne forskjellsbehandlingen av journalister og andre ansatte fremstår som veldig urettferdig, sier Sagen.
De tillitsvalgte i Schibsted har jobbet hardt for at alle ansatte skal kunne søke om sluttpakke, men ikke fått dette på plass.
– Når det gjelder sluttpakker, er dette et virkemiddel som brukes der det er hensiktsmessig ut fra virksomhetens behov og fremtidige organisering. Derfor tilbys åpne frivillige sluttpakker i noen deler av Schibsted Media, mens de på andre områder er mer målrettede. At ikke alle får tilbud om sluttpakker, handler også om å redusere risikoen for å miste kritisk kompetanse, sier kommunikasjonssjef i Schibsted Media, Bjørn-Martin Bache Nordby, til Medier24
Fra skreddersøm til pakkeløsninger
Fellesfunksjonene omfatter abonnement, annonser, HR, finans, produkt og teknologi. og finans.
Sagen påpeker at de omfattende kuttene i fellesfunksjonene vil ramme redaksjonene, som selv nylig har vært gjennom kutt og omorganiseringer.
– Redaksjonene har vært vant til spesialtilpasset service fra oss. Når vi nå blir langt færre, må vi gå fra skreddersøm til ferdige pakkeløsninger. Det vil gå hardt ut over redaksjonene, sier Sagen.
Skal kjempe for medlemmene
Hun er tydelig på at fagforeningene nå tar kampen på vegne av de ansatte.
– Dette har vært en vond dag, men det er godt å ha Parat i ryggen. Parat har nok muskler til å stå opp for våre medlemmer. Vi skal kjempe for, og hjelpe, hver eneste en – vi har krefter og ressurser til å stå i dette så lenge vi må, lover Sagen.
Mener kuttene er nødvendige for å beholde posisjon
Konsernsjef Siv Juvik Tveitnes i Schibsted Media sa i en pressemelding i januar at den økonomiske situasjonen ikke gav Schibsted noen annen mulighet enn å kutte i årsverk.
– Dette grepet er nødvendig for å sikre at vi kan fortsette å levere uavhengig journalistikk av høy kvalitet, drive innovasjon og samtidig styrke vår posisjon i en stadig mer konkurranseutsatt mediebransje, sa Juvik Tveitnes den gang.
Kuttene vil fordele seg slik:
- 33 årsverk kuttes i VG
- 26 årsverk kuttes i Aftenposten
- 13 årsverk kuttes i Bergens Tidende
- 8 årsverk kuttes i Stavanger Aftenblad
- 4 årsverk kuttes i finansavisen E24. Et kontor i Silicon Valley legges ned.
- 9 stillinger kuttes i Svenska Dagbladet
- Svenske Aftonbladet skal kutte 24 stillinger, ifølge fagbladet Journalisten.