Europeisk luftfartssamarbeid

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, har nylig vært på møter i europeiske samarbeidsorganer innen luftfartsbransjen.

Parat til stede når Europa diskuterer luftfartsbransjen

Flere av Parats tillitsvalgte har nylig vært i møter i The European Transport Workers' Federation (ETF) i Brussel. På agendaen sto blant annet kranglete passasjerer, rekruttering til luftfartsbransjen og forurenset kabinluft.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Parats nestleder Anneli Nyberg har deltatt på styremøte i ETF, i møter for flygende i Joint Aircrew Committee (JAC), i møter for bakkeansatte på flyplass i Groundstaff Committee (GSC) og et eget møte for kvinnelige ansatte i luftfarten.

– Vi har blant annet diskutert punkter til det sosiale trepartssamarbeidet på EU-nivå, hvor uregjerlige passasjerer er et viktig tema. Vi har også vært innom de store rekrutteringsproblemene til luftfartsbransjen som mange land opplever etter pandemien, og en mulig standardisering av håndbagasjen i EU så det blir lettere å vite godkjent vekt og størrelse. Det blir nok ingen enkel sak å løse siden det er store forskjeller mellom flyselskapene i dag. Noen har null håndbagasje inkludert i flybilletten, andre inntil til 23 kg, sier Nyberg. 

Både Pilotforbundet og Kabinforbundet i Parat representert

Også Carl G. Rego, leder i Pilotforbundet i Parat, deltok på møtet for flygende personell i Joint Aircrew Committee (JAC). Kabinansatt Trude Mathisen fra Parat Kabinforbund var på sin side i Joint Aircrew Committee (JAC)-møtet. Der informerte hun om konferansen som ble holdt i London i september angående luftkvaliteten i flykabinen.

– Luftkvaliteten om bord på fly har lenge vært diskutert. Med tanke på at første hendelse med forurenset luft fant sted på begynnelsen av 1950-tallet, er det skremmende å se hvor lite som har blitt gjort for å beskytte besetningsmedlemmer, passasjerer og bakkeansatte. Mange fornekter at dette er et problem, spesielt de store flyselskapene og flyprodusentene, sier Mathisen.

Må øke kunnskapen om forurenset kabinluft

Mathisen forteller at det snart vil bli publisert forskningsresultater knyttet til blodprøver som kan tar i etterkant av en såkalt forurenset lufthendelse, på luftfartsspråket omtalt som "fume event". Det oppstår når kabinluften blir forurenset av væsker som motorolje, hydraulikkvæske, anti-isingsvæske og andre potensielt farlige kjemikalier.

– Det er viktig å øke kunnskapen om fume event sånn at besetningsmedlemmer og bakkeansatte vet hva de skal gjøre når de mistenker at de har vært utsatt for dette. I dag er slik informasjon mangelfull, sier Mathisen.

Powered by Labrador CMS