
Pensjonstillegg til ansatte med særaldersgrense
Offentlig ansatte i stillinger med lavere pensjonsalder enn normalt kan få høyere pensjon resten av livet – dersom regjeringens forslag blir vedtatt.
Regjeringen foreslår et livsvarig pensjonstillegg for ansatte med såkalt særaldersgrense – altså stillinger der pensjonsalderen er lavere enn det som ellers er vanlig. Forslaget gjelder blant annet brannkonstabler, sykepleiere, forsvarsansatte og helsefagarbeidere, og sendes nå til Stortinget.
– Når vi lever lenger, må de fleste av oss også stå lenger i jobb. Det er kjernen i pensjonsreformen. Den skal sikre et system som tåler framtidas belastninger, men fortsatt gir folk mulighet til en trygg og verdig pensjon etter et langt arbeidsliv, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).
Ny pensjonsordning for offentlig ansatte
Forslaget er en del av oppfølgingen av den nye offentlige tjenestepensjonen for ansatte født i 1963 eller senere. For personer med særaldersgrense i denne gruppen, betyr det et tillegg i pensjonen som varer livet ut.
– Jeg er glad for at avtalen nå er konkretisert i et lovforslag som Stortinget får behandlet før sommeren. Dette betyr at pensjoner fra neste år kan utbetales i tråd med de nye reglene, sier Brenna.
Særaldersgrense gjelder i dag for flere samfunnskritiske yrker, blant annet sykepleiere, helsefagarbeidere, brannkonstabler og ansatte i forsvaret.
En lang prosess
Bak dagens lovforslag ligger flere år med forhandlinger. Allerede i 2018 ble det klart at det måtte på plass egne pensjonsløsninger for ansatte med særaldersgrense. Samtalene mellom regjeringen og partene i arbeidslivet strandet i 2019 og 2020, men ble gjenopptatt i mai 2023. I august samme år kom partene til enighet. En ny avtale ble også inngått i januar 2025.