Politimann frifunnet i Høyesterett etter maktbruk
Politimannen som var tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsom tjenestefeil i forbindelse med en hendelse på Kongsberg er frifunnet av Høyesterett. Leder for Norges Politilederlag, Kjetil Ravlo, sier Høyesterett har gjort en viktig avklaring for politiets handlingsrom i denne saken.
Ravlo sier hendelsen på videoen fra Kongsberg-saken unektelig ser brutal ut og forstår reaksjonene fra publikum som ser dette.
– Det er også med dette som utgangspunkt jeg mener Høyesterett setter det hele i perspektiv. Høyesterett anser maktbruken i sin helhet for å falle innenfor det nødvendige og forsvarlige etter politiloven.
Politiets situasjonsforståelse er avgjørende
Sagt med litt andre ord gir Høyesterett klart utrykk for at den som møter politiet og maktinngrep fra politiet har plikt til snarest mulig å oppgi motstanden mot tjenestehandlingen, slik at maktbruken kan avsluttes.
– I denne saken så vi det motsatte. Fornærmede viste en bemerkelsesverdig evne til motstand, til tross for at flere politifolk hadde prøvd å få kontroll på ham og mindre inngripende maktmidler hadde forgjeves vært forsøkt, sier Ravlo.
Politimannen oppfattet fornærmede som aggressiv og farlig i situasjonen, konkluderer Høyesterett.
– Høyesterett mener at polititjenestemenn ikke kan innta en avventende holdning når hen møter kraftig og vedvarende motstand. De legger til grunn at kortvarig nøling kan føre til at den som yter motstand, får overtaket og eventuelt unndrar seg, med den risikoen det vil innebære for tjenestepersonen og omgivelsene ellers, heter det i dommen.
Ravlo sier saken åpenbart har vært krevende å vurdere også for domstolene, med ulike avgjørelser og dissens i alle tre instanser.
– Dette bør mane til ettertanke og varsomhet med å mene sterkt i noen retning om håndtering og utfall av saken. Viktigst nå er at politimannen som forsøkte å gjøre en jobb under svært krevende forhold har fått en avklaring fra Høyesterett, slik at han kan begynne å se fremover, sier politilederen.
Krevende sak som bør brukes i utdanning og trening
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt sier at dette har vært en krevende sak for medarbeideren, og at det er bra at denne avklaringen kom før jul.
– Denne saken har vært gjennom tre rettsinstanser og har blitt grundig vurdert. Vi legger dommen til grunn og vil bruke tid til å lese den. Videre skal oppfølgingen skje i personalsporet, det er ikke noe vi kan gå nærmere inn på nå, sier han til NTB.
Leder for Norges Politilederlag sier det nå er viktig at sakens læringspunkter tas med inn i utdanning og trening av politiet fremover.
– Verken samfunnet eller politiet er tjent med at makt benyttes mer enn nødvendig. Vurderingene som de ulike domstolene har gitt er en tilbakemelding i denne konkrete saken som bør gi grunnlag for refleksjon og læring både i og utenfor politiet. Jeg er trygg på at politiet vil ta sitt ansvar i dette og bidra til klok forvaltning av maktmidler i tiden som kommer, sier Ravlo.
Han sier politiet må sikre medarbeidere kompetanse og læring på området og gjennom det reflektere over hvordan vi løser oppdraget vi er satt til å utføre.
– Vi bør øke bevisstheten blant flere innbyggere om at norsk politi faktisk kan, og skal bruke maktmidler i gitte situasjoner. Her har mediene også en viktig rolle. Politiets oppdragsløsning er tidvis svært krevende, og vi har behov for innbyggere som opprettholder sin del av samfunnskontrakten og etterkommer pålegg der og da. En diskusjon og eventuell klage kan følges opp i ettertid, sier Ravlo.