
Prinsippsak om ugyldig oppsigelse til Høyesterett
Da en ansatt ikke klarte å arbeide mer enn 50 prosent, ble han oppsagt av Widerøe. Etter å ha tapt saken om hvorvidt oppsigelsen var gyldig i både tingretten og lagmannsretten, tar Parat nå saken til Høyesterett.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hålogaland lagmannsrett skriver at at den ansatte i 2001 fikk fast jobb i Widerøes Flyveselskap AS. I flere år var han periodevis sykemeldt, enten delvis eller på hundre prosent, og da legen hans i 2019 frarådet at han skulle arbeide mer enn 50 prosent hos Widerøe, ble hans arbeidsgiver også varslet om dette.
Oppsigelse – ikke tilretteleggelse
Den ansatte ble sagt opp samme året, og gikk i slutten av året til til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, med påstand om at oppsigelsen var ugyldig. Saken har han tapt i både tingretten og lagmannsretten, men nå ankes den til Høyesterett.
– Det er veldig bra at denne saken nå løftes til Høyesterett. Det har vært en dårlig avgjørelse fra tingretten og lagmannsretten, og vi er glade for at den nå får en ny sjanse, sier Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad.
Mener at dommen bryter med arbeidsmiljøloven
Kambestad mener dommen ikke kan bli stående, da det vil innebære en lavere terskel for oppsigelse og kravene til tilrettelegging for ansatte med nedsatt arbeidsevne.
– Arbeidsmiljøloven har en bestemmelse for å tilrettelegge for alle med nedsatt arbeidsevne. En person som ikke kan jobbe mer enn 50 prosent, skal da få tilrettelagt sitt arbeid. Blir dommen stående bryter den med arbeidsmiljøloven, sier Parat-advokaten.
Den tidligere ansatte sier han finner det meningsfullt å sloss mot noe som er urettferdig.
– Hvis denne dommen blir stående, er det for enkelt for arbeidsgivere å unngå tilrettelegging på arbeidsplassen. Dette kan ødelegge for andre ansatte i fremtiden også. Denne saken handler, for min del, om hvilket samfunn vi vil ha, sier den tidligere Widerøe-ansatte til Parat24.