Paratlederen mener regjeringens strømpakke må ses på på nytt Foto:Istock

Regjeringen åpner for å justere strømpakken

Til tross for regjeringens strømpakke får husholdningene skyhøye strømregninger. Regjeringen er åpen for justeringer, men vil først se hvordan pakken fungerer. Parats leder Unn Kristin Olsen mener det er helt nødvendig å se på hvordan strømprisene kan reduseres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De skyhøye strømprisene rammer våre medlemmer, og særlig de som er permittert rammes hardt, sier Olsen.

Parat-lederen mener den vedtatte strømpakken ikke er nok, og signaliserer at dersom husholdningenes kostnader til strøm fortsetter å være så høye, vil det bli et vanskelig lønnsoppgjør i år.

– Lønnsoppgjørene tar utgangspunkt i hvor mye bedriftene tåler å gi i høyere lønn, og hvor mye levekostnadene øker for arbeidstakerne. Med strømutgifter som til tross for strømpakken er mangedoblet sier det seg selv at lønnsoppgjøret kan bli krevende, sier Olsen.

Paratlederen venter spent på tallene om magasinfylling og kraftsituasjonen fra NVE, som legges frem senere i dag.

Til TV 2 åpner Olje- og energidepartementet døren på gløtt for å øke statens del av de ekstraordinært høye utgiftene.

– Det er vanskelig å utelukke noe. I utgangspunktet har regjeringen lagt fram en ordning som er treffsikker, og som er stor, og så får vi se over tid, sier statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet til kanalen.

– Det er en ordning som er satt sammen på rekordtid, og det er naturlig at vi ser an hvordan den fungerer før vi gjør eventuelle grep, sier Vik.

Til NTB sier SV at de mer en gjerne setter seg ned med regjeringspartiene for å diskutere en forbedret strømpakke.

– SV har hele tiden ønsket en større støtte til folk som sliter med de skyhøye strømregningene. Hvis regjeringen nå er åpne for å øke støtten, er de hjertelig velkomne til å sette seg ned med oss å få det på plass, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

I desember vedtok Stortinget en strømpakke, der staten tar 55 prosent av kostnadene over 70 øre per kilowattime for et forbruk på maksimalt 5000 kilowattimer per måned. Det er denne regjeringen nå åpner for å justere.

Tall fra Norges NVE viser at 1,9 millioner husholdninger hjelp fra staten til å betale strømregningen for desember. Støttesatsen for desember er i overkant av 73 øre per kilowattime for de som bor i prisområdene Oslo, Kristiansand og Bergen, I prisområde Trondheim var gjennomsnittsprisen på strøm i underkant av 61 øre per kilowattime, det samme gjelder prisområde Tromsø. Innbyggerne i disse områdene vil ikke motta noe støtte i desember.

Innbyggere i Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for å betale merverdiavgift på strøm.

Powered by Labrador CMS