Til tross for at regjeringen forsterker klimapolitikken for neste år på en rekke områder, viser oppdaterte metoder og utslippsframskrivinger at det blir krevende å nå utslippsbudsjettene frem til 2030 med nasjonale utslippskutt alene.

Regjeringen langt unna egne klimamål

I statsbudsjettet for 2025 legger regjeringen frem en rekke tiltak som skal ta Norge nærmere klimamålene, og som skal bidra til bærekraftig bruk og bevaring av naturen. Anslaget til regjeringen er at de allikevel kun vil klare under halvparten av det oppsatte målet.

Publisert Sist oppdatert

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik sier regjeringen har en plan, og skal nå klimamålene.
– Vi legger frem en rekke tiltak i statsbudsjettet for 2025 som både vil redusere klimagassutslippene og som skal bidra til at vi tar bedre vare på naturen, sier klima- og miljøminister Sandvik

Klarer ikke å nå egne klimamål

Regjeringen har lenge hatt ambisiøse mål om å ta store utslippskutt hjemme, innenfor Norges grenser. De har nå regnet på hvordan de ligger an, i forbindelse med statsbudsjettet som legges frem og anslaget er at innen 2030 vil Norge ha kuttet 26,3 prosent. Det vil si under halvparten av målet. Dette gjør at regjeringen åpner for mer kvotekjøp.

Regjeringen skriver følgende i en pressemelding fra klima- og miljødepartementet.

    Til tross for at regjeringen forsterker klimapolitikken for neste år på en rekke        områder, viser oppdaterte metoder og utslippsframskrivinger at det blir krevende å nå utslippsbudsjettene frem til 2030 med nasjonale utslippskutt alene.

    Det betyr at regjeringen planlegger for å bruke noe fleksible mekanismer, altså kjøpe kvoter fra andre EU-land eller bruke en viss sum kvoter som er holdt av fra EUs kvotesystem, for å oppfylle forpliktelsen.

I Hurdalsplattformen står det at planen er å: «Kutte norske utslipp med 55 prosent mot 2030 sammenlignet med 1990, som et delmål på veien mot netto nullutslipp i 2050. Utslippsmålet gjelder hele økonomien, inklusive kvotepliktig sektor.».

Parat-lederen mener regjeringens kvotekjøp ikke er bærekraftig

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier at det å åpne for mer kvotekjøp kan gi et kortsiktig pusterom, men at det er ikke en bærekraftig løsning for fremtiden.
– For å virkelig omstille arbeidslivet til å bli grønnere, er det avgjørende at regjeringen investerer i fornybare energikilder, grønn teknologi og utdanning, konsentrert om bærekraft. Vi trenger en strategi som ikke bare reduserer utslippene, men som også skaper nye grønne arbeidsplasser og fremmer en bærekraftig økonomi. Det er på høy tid at regjeringen setter handling bak ordene og tar reelle skritt mot et arbeidsliv som er både mer miljøvennlig og økonomisk bærekraftig. Det er skuffende at de ikke har tatt mer hensyn til dette i statsbudsjettet. Uten en helhetlig tilnærming vil vi aldri nå klimamålene, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS