Oslo 20250205. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna besøker onsdag Fontenehuset i Oslo Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Regjeringen vil gi alle under 30 år tilbud om jobb, utdanning eller oppfølging

Regjeringen lanserer et nytt ungdomsløft for å få flere unge i jobb. Alle under 30 år skal få tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Samtidig møter Ap kritikk fra SV, som mener tiltakene er lite nyskapende.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Regjeringen vil gi alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning gjennom sitt nye ungdomsløft, kunngjorde helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna under et besøk på Fontenehuset i Oslo.

– I dag er det 111.000 personer under 30 år som ikke er i arbeid eller utdanning. Noen av dem er på språkreise på Bali. Noen av dem er veldig syke. Men mange titalls tusen av dem kunne vært i aktivitet på en eller annen måte dersom vi klarte å få tak i dem, sier Brenna.

– De vi får tak i, de lykkes ganske godt, men det tar for lang tid før vi får tak i dem, legger hun til.

Utvidet ungdomsgaranti

Regjeringen vil utvide den eksisterende ungdomsgarantien til også å omfatte jobberfaring, i tillegg til å senke terskelen for unge som sliter med å komme seg inn i arbeidslivet. Blant tiltakene er:

  • Styrket Nav-innsats for unge mellom 16 og 30 år, inkludert flere ungdomsveiledere.
  • Ny ungdomsytelse uten krav om helserelaterte inngangsvilkår.
  • Fireårig lønnstilskudd for utsatte unge.
  • Rekrutteringsprogram for helse- og velferdssektoren.

Vestre: – Vi har sløst med ressursene

Vestre mener Norge har tatt for gitt at arbeidskraften er tilgjengelig. Samtidig kan landet stå overfor en mangel på opptil 180.000 ansatte i helse- og omsorgssektoren.

– Vi må kunne si at Norge har gjennom noen år sløst for mye med ressursene. Vi har tatt for gitt at vi får løst alle oppgavene, og vi har mye penger i dette landet. Men vi har ikke sett hvor stort problem dette egentlig er for den enkelte, sier Vestre.

– Det er en bekymring at vi har rundt 100.000 unge under 30 år som verken er i utdanning eller arbeid. Det må vi gjøre noe med. Det er veldig sløsing med samfunnets ressurser fordi vi har store uløste oppgaver, sier han.

Regjeringen har som mål å få 150.000 flere i jobb innen 2030.

– Hvert ungt menneske som har talenter, er nysgjerrig og har lyst til å jobbe innenfor helse- og omsorg, men ikke får muligheten til det, er en tapt mulighet, sier Vestre.

SV: – Skuffende satsing

Leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, SVs Freddy André Øvstegård, mener regjeringens tiltak er lite nyskapende.

– Dette var skuffende. Her kommer det gammel politikk med en ny markedsføringsstrategi. Hvis Arbeiderpartiet vil ha flere i arbeid, så må de jobbe for å endre politikken, sier han til NTB.

Han etterlyser også en større omprioritering i Nav.

– Nav må rustes opp for å faktisk ha ressurser til å hjelpe folk ut i jobb, i stedet for å bruke dyktige ansattes tid på å kontrollere hver krone folk får i ytelser. Med tid til å følge opp og en skikkelig jobbgaranti kan vi virkelig få resultater, sier han.

Samarbeid med Fontenehuset

Brenna og Vestre roser Fontenehuset, som hjelper mennesker med psykiske utfordringer tilbake i arbeid.

I Rygge har Fontenehuset samarbeidsavtaler med videregående skoler, der elever med psykiske utfordringer får godkjent fravær ved å møte opp der for tilrettelagt undervisning.

Regjeringen ønsker å utvide slike samarbeidsavtaler til flere steder, blant annet mellom Fontenehus, videregående skoler og Nav.

– Fontenehuset er jo egentlig verdens beste eksempel på hva vi kan få til når myndighetene og noe som absolutt ikke er myndighetene, samarbeider. På Fontenehuset er det null terskel for å komme, mens for eksempel det å gå inn på Nav-kontor eller oppsøke helsetjenesten kan for mange mennesker være en terskel, sier Brenna.

Powered by Labrador CMS