Statsbudsjettet 2025

Vaksinasjonsprogrammet styrkes - for voksne. Foto: iStock

Regjeringen vil sette inn vaksinasjonsstøt

I statsbudsjettet for 2025 går det fram at regjeringen vil etablere et voksenvaksinasjonsprogram. Leder i Farmasiforbundet i Parat, Bodil Røkke, er glad for anerkjennelsen i budsjettet. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

- Endelig. Dette har vært på bordet i ti år - og vi er veldig fornøyd med at dette anerkjennes som viktig helsearbeid. Så sent som i februar sendte vi et opprop om at et voksenvaksinasjonsprogram må på plass for å bedre flokkimuniteten, sier Røkke til Parat24. Hun synes dette er et stort steg i riktig retning.

- Det er absolutt en gladnyhet når det gjelder forebyggende helsearbeid, sier hun.

At vaksiner mot korona, influensa og  pneumokokksykdom skal inn i dette voksenprogrammet, er fint, fortsetter hun - men legger til:

- Påfyllingsvaksiner mot difteri, kikhoste og stivkrampe bør raskt komme inn i programmet.

På regjeringen.no kan vi lese at det planlagte programmet kan utvides, men at det i første omgang skal starte med tilbud om vaksiner mot korona, influensa og pneumokokksykdom.

Sosiale ulikheter

Lederen Farmasiforbundet i Parat mener at dersom vi virkelig skal etterstrebe å få en god vaksinasjonsdekning, så kan en egenandel slå negativt ut.

-  For å forhindre at det oppstår sosiale ulikheter, mener vi at vaksinene som skal inn i dette programmet bør være gratis - slik barnevaksinene er.  Så håper vi at innvandrere som kommer til Norge, og som ikke er vaksinert, fanges opp og får et tilbud, fortsetter Røkke.

Vil sende påminnelse

I pressemeldingen fra regjeringen heter det om voksenvaksinasjonsprogrammet: 

"Tilbudet om vaksinasjon mot korona og pneumokokksykdom vil ha en egenandel på inntil 25 prosent av den samlede kostnaden. Tilbudet om influensavaksinasjon videreføres. Influensavaksinen er egenbetalt, og kommunene kan ta betalt for vaksinasjon".

– I første omgang gis tilbudet til alle som er 65 år og eldre, og for risikogrupper. Etableringen av et voksenvaksinasjonsprogram vil også gi oss muligheten til å utvide tilbudet med ytterligere vaksinasjoner, herunder påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste. Vi vil også etablere en påminnelsesordning for vaksinasjon. Ordningen vil først gjelde årlige vaksinasjoner mot influensa og korona for dem som er 65 år og eldre, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS