Sammen mot menneskehandel
– Kabinansatte kan være de ekstra øynene som oppdager menneskehandel, sier leder i Kabinforbundet i Parat, Sissel Vian. Hvert år blir mer enn 20 millioner mennesker utsatt for menneskehandel rundt om i verden. Nå etterlyser flere bransjer tettere og mer formalisert samarbeid for å avdekke menneskehandelen.
Menneskehandel er organisert handel av levende mennesker. Ofrene er som regel i sårbare situasjoner, fastlåste i fattigdom og nød. De kommer fra land med lav levestandard, og blir lovet gull og grønne skoger i rikere land med høyere levestandard. Internasjonalt antas det at over 20 millioner mennesker blir utsatt for menneskehandel hvert år.
Vi er i en unik posisjon for å komme tett på mennesker under lange flyreiser
Sissel Vian
De ekstra øynene som avsløre menneskehandel
Selv om det er ubehagelig å tenke på, foregår menneskehandel også her i Norge. Norge er både et destinasjonsland og et transittland for menneskehandel. De fleste ofrene er kvinner som blir tvunget inn i prostitusjon. Men sannsynligvis er mørketallene store, siden menneskehandel kan være vanskelig å avsløre.
Sissel Vian er leder i Parat kabinforbund, og selv erfaren kabinansatt. Hun peker på at kabinansatte kan være de ekstra øynene som kan oppdage menneskehandel.
– Som kabinansatte er vi trent til å iaktta og observere, det er en viktig del
av jobben vår. Vi skanner alle passasjerer som går om bord, og vi er i en unik
posisjon for å komme tett på mennesker under lange flyreiser, sier Vian.
Hun er opptatt av at ulike bransjer må jobbe sammen for å lykkes.
– Vi må løfte arbeidet mot menneskehandel til et nivå som gjør at alle parter kan jobbe sammen. Vi er så gode på trepartssamarbeidet i Norge. Dette er en gyllen mulighet der vi alle kan jobbe sammen, uavhengig av side og konkurranse. Vi må si klart fra til alle som driver med slik kriminalitet: Vi skal gjøre det vanskelig for dere, vi skal bekjempe dere. Det må være synlig at vi driver med opplæring, har kunnskap og klare plasser å varsle til, noe som vil gjøre det vanskeligere for de kriminelle, sier Vian.
For i dag er arbeidet, opplæringen og innsatsen for fragmentert, mener hun og de fleste andre som jobber med å avdekke menneskehandel.
Det er ikke så lett å identifisere ofrene, for hva skal vi egentlig se etter?
Wenche Bjørngaard
Alle ofre har vært på reise
Menneskehandel er en av verdens største kriminelle industrier sammen med narkotika og våpen, og de internasjonale forpliktelsene strekker seg derfor langt. I Europa foregår menneskehandel i stor grad langs opparbeidede smuglerruter til land i Vest-Europa. Organisert menneskehandel rammer først og fremst kvinner og barn, som blir lokket med arbeid og et bedre liv i et rikt land, skriver Store norske leksikon på nettsiden sin.
Felles for alle ofrene for menneskehandel er at de på et
eller annet tidspunkt har vært på reise.
– Derfor er det så viktig at alle som jobber med transport og reiseliv har
kunnskapen om hvordan avdekke ofre for menneskehandel, sier
organisasjonssekretær Wenche Bjørngaard i Norges Politilederlag (NPL) og
Parat politiet.
– Vi må koordinere arbeidet mot menneskehandler bedre. Det er ikke så lett å identifisere ofrene, for hva skal vi egentlig se etter? Alle som kan komme i kontakt med ofre for menneskehandel, skal ha kompetansen for å identifisere dette, sier Bjørngaard, som er opptatt av at arbeidet mot menneskehandel gir resultater.
– Det nytter! Vi har hatt 54 fellende dommer de siste 20 årene her i landet, sier hun.
Opplæring er nøkkelen
Også leder Carl Rego i Pilotforbundet mener at menneskehandel må på agendaen. Nøkkelordet er opplæring.
– Tidligere kom de mest sårbare med buss, tog og båt. Nå kommer de også med fly. Det er ikke lenge siden en gruppe som ble lønnet med 35 kroner timen, kom med fly hit til landet. Piloter, kabinansatte, bakkepersonell – vi må alle kunne se etter ofre for menneskehandel, sier Rego.
Han mener luftfartsbransjen kan bidra i kampen for å knekke
menneskehandel.
– Vi bor i et langstrakt land med mange flyplasser. Får vi dette inn i vårt
område, vil vi definitivt kunne være med på å gjøre en forskjell, sier Rego.
Christoffer Svenning jobber som sikkerhetskoordinator i flyselskapet Norse. Han forteller at selskapet har brukt mye tid på å forsøke å forhindre menneskehandel.
– Målet har vært å lage et opplegg som er forståelig for våre ansatte. Vi har ansatte som er trente til å observere og se etter ting. Det er et godt utgangspunkt for å avdekke menneskehandel. Vi ønsker å lage en policy der Norse forplikter seg til å drive opplæring – og å videreføre den. Og en slik policy bør være et minstekrav for alle selskaper som jobber innen reiseliv, sier Svenning.
Jeg savner konkret opplæring
Christoffer Svenning
Bedre med et varsel for mye enn et for lite
Svenning mener alle som jobber innen luftfart, alt fra pilotene til kundeservice og bakkemannskap, er i posisjon til å avsløre menneskehandel – fordi de er i så mange menneskemøter. Men de må helt konkret vite hva de skal se etter.
– Jeg savner konkret opplæring, noe som forplikter reiselivsbransjen og mer erfaringsutveksling. Jeg skulle ønske det fantes mer materiell for å drive forebyggende arbeid mot menneskehandel, sier Svenning.
Også David Moldskred, flyoperativ inspektør
i Luftfartstilsynet, maner til mer samarbeid.
– Det gode
partssamarbeidet som vi har skapt rundt passasjerer, kan vi også utnytte.
Samarbeid er nøkkelen til suksess her, sier han, og kommer med en oppfordring:
– Det er bedre å varsle om menneskehandel en gang for mye, enn en gang for lite.