Leder i Parat NAV, Agathe Osland Hellesen, er svært positiv til ungdomssatsingen som skisseres i budsjettet .

Savner insentiv for arbeidsgiversiden

Leder i Parat NAV, Agathe Osland Hellesen, registrerer at regjeringen i sitt budsjettforslag skal nå nye mål når det gjelder den fremtidige sysselsettingen.

Publisert

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er på banen når statsbudsjettet for 2025 legges fram, med tiltak som skal gjøre folk i stand til å jobbe. Osland Hellesens kommentar til dette er:

- Deler av virkemidlene som er skissert, setter ikke folk i stand til å jobbe, men de gjør forhåpentligvis veien inn i arbeidslivet lettere.

Hun vil heller at vi spør oss: Hvordan kan vi sikre at den enkelte blir stående i arbeid? – og hvor er insentivene for arbeidsgiversiden?

 Flere resurser i NAV

Hun noterer seg også at det foreslås å øke driftsbevilgningen til NAV med 75 millioner kroner, for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen på NAV-kontorene. 

Hun mener disse midlene bør øremerkes, slik at det faktisk blir flere ressurser i NAV- kontorene til å drive oppfølgingsarbeid.

 Positiv til ungdomssatsing

Parat NAV er videre svært positiv til ungdomssatsingen som skisseres i budsjettet. Et av tiltakene som skal få folk ut i jobb, er nemlig et forslag om at man etablerer et helt nytt arbeidsrettet ungdomsprogram, med ny inntektssikring. Regjeringen vil starte forsøket høsten 2025 og foreslår 30 millioner kroner til en ny løsning for saksbehandling.

- Vi ser at dette skal kunne iverksettes uten diagnosekrav. Det faktum at man nå tenker at den enkelte med sammensatte behov ikke skal være nødt å ha en diagnose for å få tilbud om arbeidsmarkedstiltak, er ett gode. Tverrfaglig samarbeid må styrkes, sier Osland Hellesen, som også noterer seg 17 millioner kroner til å utvikle flere lavterskeltilbud - og mer tilpassede tjenester - for unge med sammensatte utfordringer. 

Mer til VTA

Parat NAV har også tidligere år tatt strekt til ordet for å øke antall VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid) – noe som dette budsjettet gir rom for. 

- En varig tilrettelagt arbeidsplass gir mennesker en mulighet til å delta i arbeidslivet, oppleve mestring, bidra til sosialt nettverk – og alt dette er å gi mennesker verdighet og tilhørighet, sier Osland Hellesen.

Powered by Labrador CMS