Parat-advokat Christen Horn Johannessen er fornøyd med Arbeidsrettens dom. Her er han avbildet i forbindelse med en tidligere sak. Foto: Fædrelandsvennen.

Seier for Parat i Arbeidsretten

Parat er enstemmig frifunnet i Arbeidsretten for anklager om brudd på fredsplikten. – Vi er svært fornøyde med resultatet, sier Parat-advokat Christen Horn Johannessen.

Publisert Sist oppdatert

NHO saksøkte tidligere i høst Parat og YS for brudd på fredsplikten i forbindelse med et medlemsmøte i Norsk Luftambulanse AS (NLA) i januar 2023. NHO mener Parat her brøt fredsplikten ved å oppfordre de ledende redningsmennene til kollektivt å si opp sine stillinger som ledende.

Arbeidsretten har nå fastslått at uttalelsen om oppsigelse på medlemsmøtet i januar 2023 ikke var et brudd på fredsplikten og frifinner Parat enstemmig.

Balansen mellom fredsplikten og ytringsfriheten

Utgangspunktet for hele striden er et krav om økt månedlig tillegg for ledende redningsmenn i Norsk Luftambulanse. Redningsmennene fikk lovnader om økt tillegg, men dette ble ikke gjennomført i praksis, noe som førte til en fastlåst situasjon. NHO mener det var under et medlemsmøte i forbindelse med denne konflikten at Parat oppfordret til ulovlig aksjon.

Parat har hele veien hevdet at det aldri fant sted noen ulovlig aksjon og at det som ble ytret og diskutert i det lukkede medlemsmøtet, ligger innenfor ytringsfrihetens og forsamlingsfrihetens grenser.

– Vi er veldig fornøyde med dommen. Jeg er glad for at Arbeidsretten fant den nødvendige balansen mellom fredsplikten og ytrings- og forsamlingsfriheten. Her er det snakk om en situasjonsbestemt meningsytring i et medlemsmøte, noe vi mener ligger innenfor ytringsfrihetens rammer, sier Parat-advokat Christen Horn Johannessen.

Må kunne tegne opp ulike løsninger uten at det bryter med fredsplikten

I dommen fra Arbeidsretten blir det påpekt at uttalelsen på medlemsmøtet isolert sett er en oppfordring til aksjoner, men at uttalelsen må forstås ut fra sammenhengen og diskusjonen på møtet. En eventuell oppfordring ble også møtt med umiddelbar motreaksjon fra redningsmennene i Norsk Luftambulanse. Arbeidsretten mener derfor at uttalelsen bærer mest preg av å være en situasjonsbestemt meningsytring på et medlemsmøte, ikke en konkret oppfordring om å gjennomføre aksjoner for å løse tvisten om tillegget.

Horn Johannessen mener det må være mulig å snakke om ulike virkemidler på et medlemsmøte uten at dette betyr at ulovligheter vil bli tatt i bruk.

– Jeg synes det er rart at arbeidsgiversiden i saken virker overrasket over at det blir diskutert også ulovlige virkemidler i et fagforeningsmøte. Det må være mulig å diskutere eller skissere opp ulike løsningsalternativer i et medlemsmøte, også de ulovlige, uten at det er brudd på fredsplikten. Det viktige er måten det blir gjort på, sier han.

NHO er på sin side nokså ordknappe om Arbeidsrettens avgjørelse.

– Vi tar dommen til etterretning, nå må vi bruke litt tid på å undersøke hvilke konsekvenser den vil få fremover, sier NHOs advokat Kurt Weltzien.

Fredsplikt innebærer at partene i arbeidslivet ikke har anledning til å iverksette streik, lockout eller annen arbeidskamp utenom når det forhandles om tariffavtale.

Powered by Labrador CMS