Spekter-oppgjøret i gang – Parat følger opp krav om reallønnsvekst

Fredag startet årets forhandlinger i Spekter-området. YS Spekter krever reallønnsvekst for sine medlemmer – og Parat følger opp med krav om ansvarlig og rettferdig lønnsutvikling for over 1600 medlemmer.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min
Trond Ellefsen, forhandlingsleder i YS Spekter.

– Prisene, og særlig matvareprisene, har fortsatt å øke. Samtidig lar den varslede rentenedgangen vente på seg. Etter flere år med reallønnsnedgang trenger vi et betydelig lønnsløft også i år, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder for YS Spekter.

Parat forhandler for over 1600 medlemmer

Thomas Lilloe forhandler på vegne av Parat i Spekter-oppgjøret. Han understreker at årets sentrale forhandlinger gjelder del A av overenskomsten – som omfatter alle virksomhetene i Spekter-området.

– Vi følger normalt rammen fra frontfaget, og det legger vi også til grunn i år. Det gir en ansvarlig og forutsigbar prosess, sier Lilloe.

Lønn for ansatte i helseforetakene er ikke del av denne fasen. Den kommer senere, i egne A2-forhandlinger.

Offentlig sektor må prioriteres

YS peker på at ansatte i offentlig tjenesteyting har hatt svak lønnsutvikling over flere år. Selv om oppgjøret i 2024 ga en viss reallønnsvekst, mener Ellefsen det trengs mer enn ett godt lønnsoppgjør for at det skal monne. Målet i årets oppgjør er at også ansatte i samferdsel, omsorg, kultur og helse får sin del av verdiskapingen.

Parat støtter dette kravet og forhandler på vegne av medlemmer blant annet i apotek, sykehusapotek, Innovasjon Norge, Statsskog og togsektoren.

Frister for lokale forhandlinger er krevende

Selv om de sentrale forhandlingene ikke forventes å bli dramatiske, finnes det utfordringer – særlig knyttet til tempoet i det lokale oppgjøret.

– Noen virksomheter vil bli ferdige raskt, mens andre har høyere ambisjoner. Det viktigste nå er å få på plass realistiske frister for de lokale forhandlingene, sier Lilloe.

Disse områdene omfattes

Parat har medlemmer i sju av tretten Spekter-områder:

  • Område 4: Virksomheter med definerte samfunnsoppdrag

  • Område 7: Tog

  • Område 9: Øvrige virksomheter (blant annet Vitusapotek/NMD)

  • Område 10: Helseforetak med sykehusdrift

  • Område 11: Øvrige helseforetak (blant annet sykehusapotekene)

  • Område 12: Virksomheter innen helse, velferd og oppvekst

  • Område 13: Sykehus med driftsavtale (for eksempel Lovisenberg Diakonale Sykehus)

Parat har størst medlemsmasse i helseområdene – særlig i område 11, der også leder og nestleder i Farmasiforbundet har sin bakgrunn. Bodil Røkke, som er leder i forbundet, sitter i tillegg i YS-Spekters forhandlingsutvalg.

– Vi må sikres et lønnsnivå som gjør det mulig å rekruttere og ikke minst beholde tilstrekkelig personell til å levere gode tjenester og ivareta viktige beredskaps- og sikkerhetshensyn inn i fremtiden også i Apotek, sier Røkke.

Neste fase: helseforhandlingene

Når forhandlingene om del A er gjennomført, går Spekter-oppgjøret videre til forhandlinger for helseforetakene. Det er ventet mer spenning når lønn og arbeidstid i sykehusene skal på bordet.

– Vi vet at dette engasjerer sterkt, og Parat kommer godt forberedt, sier Lilloe.

Powered by Labrador CMS