Arbeidsliv 2024

Å bestride sykemeldinger er blitt vanligere.

Stadig flere opplever at arbeidsgiver ikke vil godkjenne sykmelding

Trenden er økende, erfarer hovedtillitsvalgt og barista Slavica Massimo.

Publisert

Massimo har selv opplevd å stå i denne situasjonen. Fredag 20. september, etter flere måneder med uvissthet, fikk Massimo medhold av NAV i saken sin, noe hun beskriver som en stor lettelse.

- Jeg tar med meg alt jeg har lært slik at jeg, som hovedtillitsvalgt, kan være til hjelp for andre. Det viktigste budskapet mitt til andre som opplever det samme, er at man ikke må gi opp. Uansett hvor tøft og belastende det kan føles rent psykisk, og man kan føle på mye skam og sinne.

Det viktigste budskapet mitt til andre som opplever det samme, er at man ikke må gi opp"

Slavica Massimo

Veldig skambelagt

Hun ser flere eksempler på at arbeidsgivere bestrider sykmeldinger, og hun sier følgende til de som måtte komme i denne situasjonen:

- Det å ikke godkjenne sykmeldinger er blitt mer vanlig enn det var. Du er ikke alene. Og opplever du dette, er det viktig at du vet at du kan søke NAV om forskuttering av sykepenger til deg. Det finnes ikke et eget skjema for dette, du må bare ta kontakt med NAV på mail. 

Ettersom NAV ikke har noe fast skjema i møte med bestridelse av sykemelding, forteller Massimo om veien man må gå.

- Du kan havne i en situasjon der det blir umulig for deg å betale regninger, og derfor oppfordrer jeg til å søke NAV om forskuttering samme dag som beskjeden om bestridelsen kommer.

Framgangsmåte

  • Gå inn på NAV og finn siden nav.no/send-beskjed 
  • Velg først kategorien "helse og sykdom" og deretter "syk"
  • Her skriver du: «Arbeidsgiveren min vil ikke betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Jeg søker om at NAV betaler sykepengene»
  • Deretter skriver du disse opplysningene: - Navnet, adressen og telefonnummeret til arbeidsgiveren - Datoen du sa fra til arbeidsgiveren at du var syk - Måten du sa fra på (telefon, SMS, e-post eller liknende) - Hvem du sa fra til - Datoen du leverte sykmeldingen - Om du har vært i utlandet mens du var sykmeldt (i tilfelle hvor og når) - Om du har jobbet noe i perioden (for hvem og hvor mye)
  • NAV ønsker også at du gir din versjon om hvorfor arbeidsgiveren din ikke har betalt sykepenger til deg

Nav opplyser at dersom de kommer fram til at arbeidstakeren skal ha sykepenger, så forskutterer de sykepengene i arbeidsgiverperioden - og krever pengene tilbake fra arbeidsgiveren. Hvis de er enig med arbeidsgiver, vil de ikke utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. 

Powered by Labrador CMS