Statsbudsjettet 2025

Et utvalg har sett på hvordan den framtidige tannhelsetjenesten skal se ut. - Men vi ser ikke spor av tannhelseformen i statsbudsjettet for 2025 - det er for tidlig, sier leder i Tannhelsesekretærenes forbund i Parat, Anne Gro Årmo. Foto: Istock

Tannhelse: Justerer til normal-nivå

Budsjetter som ble økt i forbindelse med ekstratiltak under pandemien, skal nå tilbake til nivåene som var før koronapandemien. 

Publisert

Det sier leder i Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF) i Parat, Anne Gro Årmo. Hun forteller at det ikke har vært forventninger til bevilgning av mer penger til tannhelse i statsbudsjettet 2025. 

Leder i Tannhelsesekretærenes Forbund, Anne-Gro Årmo, mener det er litt tidlig å forvente å se noe til tannhelsereformen i statsbudsjettet 2025. Foto: Trygve Bergsland

- Det viser seg at det er en prosentvis nedgang i stedet, som et resultat av at det var betydelig økning i budsjettene - til ekstratiltak - under pandemien. Dette skal nå justeres tilbake til normal-nivå, sier hun.

Har forpliktet seg

Hun viser til at regjeringen har forpliktet seg i budsjettavtalene med SV de siste årene, til tiltak som skal innfris i budsjettet for 2025. 

- Blant annet løftet om at rettighetene til tannhelsebehandling i den offentlige tannhelsetjenesten for personer over 85 år, skal styrkes. Jeg kan ikke se at det er nevnt med ett ord nå, men vi må regne med at det kommer i forhandlingene mellom SV og regjeringen, om SVs støtte til budsjettet, sier hun. 

For tidlig

Årmo minner også om rapporten "En universell tannhelsetjeneste", som ble overlevert regjeringen 26. september. Her kommer et utvalg med anbefalinger når det gjelder organiseringen av den framtidige tannhelsetjenesten.

- Jeg antar at anbefalingene der kan legge et grunnlag for betydelig endring av bevilgninger til tannhelsetjenesten i årene som kommer. Men her skal det gjøres en stor jobb, så det er nok for tidlig å forvente at vi kan se noe til dette i budsjettet for 2025, framholder Årmo. 

I rapporten fra ekspertgruppen, som ble overlevert regjeringen 26. september, foreslås det at tannregulering til barn og unge blir gratis.

Et annet forslag som har fått mye oppmerskomhet, er det som handler om en endring av dagens frikort for helsetjenester - slik at det også kan omfatte tannhelse.

Powered by Labrador CMS