YS-leder Hans Erik Skjæggerud.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener regjeringen ikke tar den dramatiske mangelen på arbeidskraft på alvor.

Beredskap, selvforsyning og forsvar:

-Tar ikke mangelen på arbeidskraft på alvor

Regjeringen mener statsbudsjettet gir landet sterkere beredskap mot krig og kriminalitet. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier folk skal føle seg trygge, samtidig som YS peker på at det i Forsvaret er behov for flere tusen stillinger i årene som kommer.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke bevilgningene med 2,8 milliarder kroner for å forebygge og bekjempe kriminalitet. Det meste av dette går til politiet. Målet er ifølge regjeringen mer synlig politi i gatene og mer ressurser til å bekjempe både gjengkriminalitet og økonomisk kriminalitet.
– I statsbudsjettet for 2025 prioriterer vi store ressurser til forsvar og til kampen mot gjenger og kriminelle nettverk. Regjeringen stiller opp for Ukraina, sier Slagsvold Vedum.

Det satses på forsvar

I 2025 anslås forsvarsutgiftene å utgjøre 2,16 prosent av BNP.
– Neste år skal vi bruke 110,1 milliarder kroner på forsvaret. Dette inkluderer en økning på 15,5 milliarder kroner for å følge opp ambisjonene i den nye langtidsplanen, sier finansministeren.

YS er kritiske

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener regjeringen ikke tar den dramatiske mangelen på arbeidskraft på alvor.
– I Forsvaret er det behov for flere tusen stillinger i årene som kommer. Tollerne våre rapporterer at de trenger 600 nye ansatte. I Kriminalomsorgen er det behov for 700 nye ansatte. Dette er ansatte som vil sikre økt beredskap og sikkerhet for alle. I tillegg er personellkrisen i helsevesenet godt kjent, påpeker Skjæggerud.

Beredskap og matsikkerhet

Beredskap henger sammen med selvforsyning og et av satsingsområdene er landbruk i hele landet.
– I praksis satses det på et beredskapslager for korn. På beredskapslageret skal det lagres 15.000 tonn matkorn i året. Målet er at Norge innen 2029 skal ha et beredskapslager tilsvarende tre måneders forbruk, skriver regjeringen i forslag til statsbudsjett.

Powered by Labrador CMS