Tariffavtalen gir også vekterne rett til skifttillegg

Tariff – mer enn lønn

«Vi har ikke inngått tariffavtale, men følger tariff.» Mange blir møtt med dette utsagnet, men hva betyr det egentlig å følge tariff?

Publisert

En tariffavtale er en avtale mellom en fagforening og arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold. En ting er sikkert; tariffavtalen er mer enn lønn. Vekteroverenskomsten Vekteroverenskomsten er inngått mellom Parat og NHO Service og Handel, som begge er opptatt av å skape et seriøst arbeidsliv. 

Overenskomsten består av to deler: hovedavtalen og selve tariffavtalen. Hovedavtalen gir rett til å ha et tillitsvalgtsapparat og beskriver tillitsvalgtes rolle, medbestemmelse og forhandlinger, mens tariffavtalen handler om lønns- og arbeidsvilkår. 

Lønn

Lønn er en viktig del av tariffavtalen. Avtalen har bestemmelser om grunnlønn, ansiennitetstillegg og tillegg for fagbrev. Vektere har også ekstra betalt for funksjon og tjenestegren. Tilleggene er fra 150 til 2000 kroner per måned. 

Tariffavtalen gir også vekterne rett til skifttillegg og tillegg for ubekvem arbeidstid. Så lønn er mye mer enn grunnlønn, og dersom en følger tariff, skal selvfølgelig også tilleggene med. 

Overtidsarbeid 

Ifølge arbeidsmiljøloven har alle vektere krav på overtidsbetaling, men tariffavtalen gir mer. For det første gir loven først rett til overtidsbetaling etter 40 timer, mens tariffavtalen gir rett til dette etter 37,5 timer. For det andre er satsene høyere. Loven gir rett til 40 prosent tillegg, mens tariffavtalen gir rett til 50 og 100 prosent tillegg. 

Avtalen har også bestemmelser om beredskapsvakt, og at en får lønn når en må møte på jobb i fritiden. 

Forsikring og pensjon 

Vektere som er omfattet av tariffavtale, skal være forsikret mot ulykke og ved død. De er også omfattet av avtalefestet pensjon (AFP), som gir en betydelig utbetaling når en går av med pensjon. 

Andre bestemmelser 

Det er tariffavtalen som gir rett til den femte ferieuken. Ferieloven gir kun rett til fire uker og én dags ferie. 

Tariffavtalen gir kortere arbeidstid enn den som er fastsatt i arbeidsmiljøloven. I tillegg finnes konkrete bestemmelser om hva som skal regnes som arbeidstid. For eksempel skal fremmøte utenfor arbeidstid regnes som minst tre timers arbeidstid.

Tillitsvalgte i tariffbundne virksomheter har forhandlings- og drøftingsrett på en rekke områder. På den måten kan de tillitsvalgte ta opp og, sammen med ledelsen, finne løsninger på de utfordringene en møter i et krevende yrke. Så neste gang noen sier at de følger tariff, må du sjekke at de ikke bare gir deg grunnlønn, men følger hele tariffavtalen. 

Powered by Labrador CMS