TBU: Oppjusterer ventet prisvekst kraftig

Bare tre uker etter at Teknisk beregningsutvalg anslo en prisvekst på 2,6 prosent for 2022, mener utvalget nå prisveksten vil ligge på 3,3 prosent. Parat er godt fornøyd med det nye anslaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av det oppdaterte grunnlaget som Teknisk beregningsutvalg la fram torsdag.

Rapporten kommer bare tre uker etter at utvalget først la til grunn til en prisvekst på 2,6 prosent fra 2021 til 2022

– Vi er godt fornøyde med det nye anslaget til TBU, og mener det er mer riktig enn det første anslaget de la frem. Vi har allerede sagt at de undervurderte prisveksten, så dette er mer i tråd med det vi mener er korrekt, også er det en kraftig oppjustering, sier Tonje Krakeli Sneen, forhandler i Parat.

Mange har lenge vært spente på årets lønnsoppgjør, og etter en langtekkelig pandemi, høye energi- og drivstoffpriser, og nå en krig i Europa er spenningen til å ta og føle på.

Onsdag startet forhandlingene mellom Parat og Norsk Industri. Parat har allerede gått ut med krav om reallønnsvekst, som betyr at lønnstillegget må være høyere enn prisveksten vi ser i samfunnet.

– De ansatte skal ha sin del av verdiskapningen i virksomhetene. Det er rom for reallønnsvekst, sa Kjell Morten Aune, Parats forhandlingsleder, til Parat24 tidligere denne uka.

Det er særlig økte priser på energi som driver prisene opp. I sin første rapport understreket TBU at det var betydelig usikkerhet knyttet til dette, og til kronekursen.

– Endringen fra februar til mars i utvalgets anslag er betydelige, og henger sammen med Russlands invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene. I første rekke energiprisene, men også prisene på andre viktige råvarer og matvarer har økt kraftig, skriver utvalget torsdag.

Etter at det første grunnlaget for prisveksten ble lagt fram, brøt krigen i Ukraina ut, noe som har drevet gass- og oljeprisen ytterligere opp. Krigen har også påvirket det globale råvare- og matvaremarkedet, og blant annet har de globale prisene på hvete og andre kornsorter steget kraftig,

* Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) legger hvert år fram nøkkeltall og analysemateriell som bakgrunn for lønnsoppgjøret.

* TBU består av representanter for Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet og Statistisk sentralbyrå. Det ledes av SSB-direktør Geir Axelsen.

* Som regel legger TBU fram to årlige rapporter. Første rapport kommer foran lønnsoppgjøret med oversikt over lønns- og inntektsutvikling, prisutvikling og utviklingen i konkurranseevnen. Rapporten utgis i to versjoner, i februar og mars.

* En ny rapport avgis i juni, der lønnsoppgjørene oppsummeres, og statistikk for lønns- og inntektsfordelingen legges fram.

Powered by Labrador CMS