Det har ingen effekt på det rekordhøye sykefraværet i hjemmetjenesten at Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn på arbeidsplassen, viser ny forskningsrapport fra STAMI.

Tilsyn har ingen effekt på rekordhøyt sykefravær

Tilsyn fra Arbeidstilsynet har ingen påviselig effekt, hverken på det rekordhøye sykefraværet, eller på arbeidsmiljø og helse hos de ansatte i den kommunale hjemmetjenesten. Det viser en fersk studie fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Publisert Sist oppdatert

– Noe overraskende.

Slik karakteriserer forsker Bjørn Finnanger Garshol funnene i et omfattende forskningsprosjekt, i regi av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i samarbeid med Arbeidstilsynet. Målet med prosjektet var å evaluere to av Arbeidstilsynets virkemidler for å forebygge sykefravær og skape et bedre arbeidsmiljø i norsk arbeidsliv: Tilsyn og veiledningsseminar.

Mindre lovbrudd

Nå foreligger resultatene – og de spriker i flere retninger. På den ene siden synes de ansattes representanter og ledere som deltok i prosjektet, at det er både nyttig og lærerikt med tilsyn og seminarer i Arbeidstilsynets regi. Studien viser også en klar nedgang i lovbrudd, og bedre etterlevelse av lovkrav, på arbeidsmiljøområdet i perioden mellom de to tilsynene prosjektet bygger på.

Samtidig er Garshol, som ledet prosjektet, og hans kolleger i STAMI overrasket over at tilsyn fra Arbeidstilsynet ikke gir resultater på andre, helt sentrale områder:

Ingen synlig effekt

– Virkemidlene (til Arbeidstilsynet, red.anm.) hadde (….) ingen observert effekt på arbeidsmiljøfaktorene eller på ansattes helse og sykefravær i prosjektperioden, sier prosjektlederen i en pressemelding fra STAMI.

En egen delstudie viser at Arbeidstilsynets innsats heller ikke hadde effekt på psykososiale og mekaniske arbeidsmiljøfaktorer, går det fram av samme melding.

Rekordhøyt fravær

Det hører med til bildet at helse- og sosialtjenester, som hjemmetjenestene hører inn under, har det høyeste sykefravær her i landet, ifølge Nav – Og det øker.

Det legemeldte fraværet i helse- og sosialsektoren fra steg fra 6,8 prosent i 3. kvartal 2023 til 7,3 prosent i 2024. Til sammenligning lå fraværet for alle landets arbeidstakere på 5,1 prosent.

Flere forklaringer

STAMI-forskerne peker i sin oppsummering på flere forhold som kan forklare mangelen på påviselige effekter av Arbeidstilsynets innsats på arbeidsmiljø og helse i hjemmetjenesten.

Dels handler det om at ting tar tid, slik at effekten av ulike tiltak ikke viser seg før det har gått en stund. Samtidig byr det på metodiske utfordringer å måle effekter i en så sammensatt bransje som hjemmetjenesten. Det vises også til at pandemien, som inntraff i prosjektperioden, skapte en svært krevende situasjon.

Anbefaler tettere oppfølging

Forskerne kommer også med en anbefaling for at Arbeidstilsynets virkemidler skal få tilsiktet effekt:

Det er nødvendig å følge opp virksomhetene tettere, for eksempel i form av gjentatte tilsyn eller veiledningsseminarer. Det vil kreve mer ressurser, men kan tenkes å være normdannende på sikt og gi en allmennpreventiv effekt.

Powered by Labrador CMS