Tjuefem fantastiske år
Denne høsten fyller Oslo lufthavn Gardermoen 25 år som hovedflyplass. Martinus Røkkum i SAS har vært med siden starten. – Det har vært 25 fantastiske år, sier han.
Martinus Røkkum er kabinansatt i SAS, og han er leder for SAS Norge kabinforening i Parat. Torsdag 8. oktober 1998 var han en av mange tusen ansatte som byttet arbeidssted fra Fornebu i Bærum til Gardermoen i Ullensaker – over natten. Da gikk norgeshistoriens største flytteprosjekt av stabelen. Store mengder utstyr skulle flyttes fra flyplassen på Fornebu til den nye flyplassen på Gardermoen før den splitter nye flyplassen kunne åpne om morgenen 8. oktober.
Klokka 06.58 tok det første flyet av fra den nye flyplassen – en Boeing 737 fra Color Air. Det norske flyselskapet fikk en kort levetid, men vil for alltid stå i historiebøkene som det første flyet som tok av fra den nye flyplassen.
Stor overgang
Martinus Røkkum ser tilbake til oktoberdagen i 1998 med blandede følelser.
– Det var veldig rart å gå på jobb på Fornebu den ene dagen, og neste dag skulle du reise opp hit. Det var selvfølgelig en stor overgang, mange av oss bodde midt i sentrum eller i nærheten av Fornebu, og plutselig det ble lang reisevei.
Som mange andre flyplassansatte valgte han etter hvert å flytte nærmere den nye flyplassen for å få kortere reisevei.
– Hele regionen rundt Gardermoen består jo av folk som jobber eller har tilknytning til flyplassen. Her treffer jeg for eksempel stadig kollegaer på butikken. Dette har virkelig blitt en flyplassregion, sier Røkkum.
En lang historie
De flate Gardermoen-slettene har en lang historie som ekserserplass og militæranlegg, både for Hæren og Luftforsvaret. Siden 70-tallet fungerte dessuten flyplassen som hovedflyplass for chartertrafikk, fordi kapasiteten på Fornebu var for liten.
Debatten om hvor Norges hovedflyplass skulle ligge har også en lang historie. Både Hurum, Hobøl og en delt løsning mellom Gardermoen og Fornebu ble vurdert, før Stortinget i 1992 endelig vedtok å legge den nye hovedflyplassen til Gardermoen.
Så startet en fem år lang byggeperiode med bygging av ny rullebane, ny terminalbygning, nytt jernbanespor og nye veier. Mange hus måtte rives eller flyttes i løpet av byggeperioden. Utbyggingen av Gardermoen som hovedflyplass innebar også at det måtte bygges en helt ny militær flystasjon nordvest for den nye terminalen.
En fantastisk arbeidsplass
Parat har flere tusen medlemmer som har sin arbeidsplass på, eller jobber ut fra, OSL.
– Gardermoen er en fantastisk arbeidsplass. Hvis man har reist litt rundt i Europa og sett hvordan flyplassene ser ut, ser man fort at det er lysere og triveligere her enn på de fleste andre storflyplasser, sier Martinus Røkkum.
Flyplassen vokser
Mye har skjedd på OSL siden starten i 1998. Passasjertallet har økt fra rundt 10 millioner til nærmere 30 millioner (2019). Etter et kraftig fall i antall flygninger og passasjerer på grunn av pandemien, er passasjertallet nå på vei opp igjen, og i 2022 reiste 22 millioner passasjerer til eller fra OSL.
I 2017 sto en helt ny del av terminalen ferdig, og flyplassen har nå en kapasitet på opptil 40 millioner passasjerer. Nylig åpnet dessuten en ny del av utenlandsterminalen. Det er en større og mer hensiktsmessig terminal for såkalte non-schengen-flygninger, altså flygninger som går til destinasjoner utenfor Schengen-området. For tiden foregår det dessuten ombygging av sjekk-inn-området i den opprinnelige avgangshallen.
På lengre sikt jobbes det med å legge til rette for en tredje rullebane på Gardermoen. Dette er det politisk uenighet om, men hvis den nye rullebanen blir bygget, blir det sannsynligvis øst for dagens østre rullebane, altså mellom flyplassen og E6-motorveien. I dette området utvikles også det som skal bli «Oslo Airport City».
Ønsker flere langruter
Røkkum gleder seg til å være med på utviklingen også i framtida.
– Hvordan flyplassen utvikler seg er selvfølgelig avhengig av økonomien til folk. Akkurat nå er det nedgangstider, men man har for eksempel bygget på en stor del på det vi kaller non-Schengen, som er den ytterste delen på utenlandsterminalen. Det gjør vi for å kunne ta imot større fly og flere langdistanseruter. Vi håper at OSL skal bli en hub for langruter i større grad enn det er i dag, slik at du enklere kommer direkte ut i verden istedenfor å måtte reise via andre huber i Europa, sier han, før han må haste av gårde for å rekke SK907 – ruten til New York hvor han skal jobbe de neste timene.
Fakta: Oslo lufthavn Gardermoen:
• ligger 47 kilometer nord for Oslo, i kommunene Ullensaker og Nannestad
• åpnet i oktober 1998, samtidig som Oslo lufthavn Fornebu ble nedlagt
• ICAO flyplasskode: ENGM
• IATA flyplasskode: OSL
• rullebaner: 3600/2950 meter
• gater: 54 ordinære gater og 11 bussgater
• kontrolltårn: 91 meter
• passasjerkapasitet i året: ca. 34 millioner passasjerer
• Nordens nest største flyplass målt i antall reisende
• terminalbygning: 295 000 kvadratmeter
• flyplassområde: 13 kvadratkilometer
Mer enn 13 000 mennesker jobber på Oslo lufthavn for å holde flyplassen i gang 24 timer i døgnet. Disse er fordelt på over 150 selskaper som jobber med alt fra bagasjehåndtering til flynavigasjon.
Fakta: Parat på OSL
Parat er den største fagforeningen på Oslo lufthavn og har en rekke medlemsgrupper på flyplassen. Parat organiserer blant annet:
• piloter i SAS og Norwegian
• kabinansatte i SAS, Norwegian, Widerøe og Sunclass
• bakkeansatte i SGH (SAS Ground Handling), Menzies, WGH (Widerøe Ground Handling) og Red Handling
• cateringansatte i Gate Gourmet og Newrest
• sikkerhetskontrollører og vektere i Avarn
• taxfree-ansatte i TRN (Travel Retail Norway)
• ansatte i GFS (Gardermoen Fuelling Service)
Les hele saken i Parat luftfart-bladet