
Trump: En trussel mot Norge og den globale økonomien
Donald Trumps nye tollsatser har blitt møtt med sterk kritikk fra økonomer og markedsobservatører. Tiltakene beskrives som «toll-tull» og «veldig dårlig nytt» av økonomer, og det er stor bekymring for konsekvensene dette vil ha for global økonomi og for Norge.
De nye tollbarrierene kan få betydelige konsekvenser for både Norge og USA. For Norge kan det føre til redusert eksport og økt usikkerhet i økonomien. For USA kan det føre til høyere inflasjon, lavere økonomisk vekst og økt ustabilitet i finansmarkedene. Det er derfor viktig at Norge følger utviklingen nøye, og forbereder seg på de mulige konsekvensene.
Norges handel med USA
Norge er blant landene som vil bli berørt av Trumps tollpolitikk. Ifølge tall fra SSB går 3 prosent av den totale vareeksporten til USA, noe som tilsvarer ca 60 milliarder kroner. De største varegruppene som eksporteres til USA er fisk, olje, maskiner og instrumenter. Vi importerte amerikanske varer for 82,7 milliarder kroner i fjor, noe som utgjør 8 prosent av den totale importen til Norge.
Økonomer er bekymret
Økonomer er generelt svært kritiske til Donald Trumps tollpolitikk. Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, er blant dem som er sterkt kritisk.
– Dette er toll-tull. Det er elendige analyser og politikken kan ha betydelige konsekvenser for global økonomi fordi land kan finne på å gjøre dumme ting i retur, sier Andreassen
Andreassen får støtte fra Storebrand-forvalter Olav Chen, som også uttrykker bekymring for usikkerheten knyttet til Trumps politikk.
– Han går bredt på mange land. Spesielt EU med 20 prosent toll, og andre land utenom Kina, men det er mye usikkerhet, konkluderer, Chen i en uttalelse til Finansavisen.
Tollsatsene er også høyere enn forventet, noe som forsterker bekymringen.
– Tollsatsene er åpenbart høyere enn man hadde forestilt seg. Det er veldig dårlig nytt. Det finnes nesten ikke oppegående økonomer som kan forsvare det Trump gjør, sier Andreassen.
Toll rammer amerikanske forbrukere
Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, påpeker at de høye tollsatsene vil ramme amerikanske forbrukere.
– I og med at alle blir rammet så vil den amerikanske forbrukeren ikke slippe unna. En god del av dette vil gi høyere priser, sier Næss.
USA er tvunget til å ta grep om egen økonomi
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, har en annen tilnærming til Trumps tollpolitikk, sammenlignet med de fleste andre økonomer i Norge. Hun mener at USA må endre kurs for å komme ut av en nedadgående spiral.
– Realiteten er at USA må endre kurs dramatisk for å komme ut av en nedadgående spiral der de må bruke stadig mer av skatteinntektene til å betale renter på statslån, skriver Holvik i en kronikk i Aftenposten.
Holvik mener at ubalansene i USA er ikke bærekraftige, særlig med et underskudd på 7 prosent på statsbudsjettet.
– Enhver fornuftig økonom vil se at noe må gjøres, sier Holvik.
Samtidig påpeker Holvik at USA har et statsfinansielt problem, og at Trumps politikk neppe er svaret på hvordan dette skal løses.
Lav arbeidsledighet og få ledige ressurser
Den amerikanske økonomien viser for øyeblikket tegn på styrke, med lav arbeidsledighet. I februar 2025 var arbeidsledigheten i USA på 4,1 prosent. Dette er på nivå med Norge, og indikerer at det kan være mangel på ledige ressurser i USA for å bygge nye fabrikker og utvikle ny industri. Spørsmålet er om USA har kapasitet til å gjennomføre de nødvendige endringene for å redusere dagens høye gjeldsnivå.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker i Swissquote, mener Trumps tollkunngjøring var verre enn forventet.
– Trumps tollkunngjøring var verre enn forventet. Den universelle tollsatsen ble satt i tråd med forventningene, men tollsatsene pålagt hovedhandelspartnere er mye høyere, skriver Ozkardeskaya.
Ozkardeskaya påpeker også at den amerikanske dollaren falt til det laveste nivået siden Trump ble president, etter kunngjøringen av de nye tollene.
– Etter kunngjøringen falt den amerikanske dollaren falt til det laveste nivået siden Trump gikk inn i Det hvite hus, de laveste nivåene i år og de laveste nivåene siden midten av oktober, skriver analytikeren.