YS' nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen mener det er viktig at fagarbeidere får økte muligheter til å få praktisk utdanning som varer mer enn to år.

Tydeligere karrierevei for fagarbeidere

Mandag er det åpen høring i Stortingets utdanning- og forskningskomité om regjeringens stortingsmelding om fagskolene. YS nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen mener det er mye bra i regjeringens forslag, men at de må følges opp med konkrete tiltak og økte ressurser.

Publisert Sist oppdatert

Sammendrag:
Regjeringen vil styrke fagskolene

Regjeringen foreslår å utvide fagskoleutdanninger til nivå 6 og 7, tilsvarende bachelor- og masternivå, for å møte arbeidslivets behov.

YS etterlyser gratis fagskoleutdanning for å redusere økonomiske barrierer og øke rekrutteringen.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Med økende kompetansekrav i arbeidslivet må flere lære mer gjennom hele yrkeslivet,  og flere må kunne få mer avansert kompetanse gjennom fagskoleutdanning.

Fagskoleutdanninger skal derfor ikke lenger være begrenset til nivå 5 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR), men også omfatte nivåene 6 og 7, tilsvarende bachelor og masternivå. Denne utdanningen skal plasseres i en egen yrkesfaglig søyle som blir en parallell til søylen for universitets- og høyskoleutdanning. – Fagskolene kan og bør forsyne arbeidslivet med nødvendig arbeidskraft, hvis de får rammene til det.
Nå tar regjeringen skritt i riktig retning, men det er fortsatt langt igjen å gå, sier Lizzie Thorkildsen, nestleder i YS. Hun er positiv til regjeringens forslag om å åpne for at fagskolene kan tilby praktisk utdanning som varer lenger enn dagens maksgrense på to år.
– Fagskolenes fortrinn er å gi elevene en praktisk tilnærming til læringen. De nye utdanningsløpene er positive bidrag til arbeidslivet så lenge de fører til at flere får faglig kompetanse, relevant praktisk kunnskap og kommer raskt ut i jobb, sier Thorkildsen.

Dette vil regjeringen gjøre: Fem hovedgrep

  • Øke satsen for resultatbasert uttelling for gjennomførte studiepoeng
  • Gi fagskolene mer handlingsrom gjennom rammetildeling av driftsmidler
  • Åpne for at høyere yrkesfaglig utdanning kan tilbys på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring, og innføre en egen yrkesfaglig søyle
  • Legge frem et forslag om å endre fagskoleloven for å tydeliggjøre fagskolenes samfunnsoppdrag
  • Bygge ut kapasiteten i høyere yrkesfaglig utdanning i tråd med kompetansebehovene i hele landet

Vil ha gratis fagskoleutdanning

Mange fagskolestudenter betaler skolepenger, mens studenter på universitet- og høyskoler nyter godt av gratis opplæring. YS mener det må være like vilkår for studenter ved universitets- og høyskoler og fagskoler.
– Det bør innføres gratisprinsipp for offentlig finansierte fagskoleutdanninger, tilsvarende det som finnes i universitets- og høyskolesektoren, sier Thorkildsen.
Hun mener det vil redusere økonomiske barrierer, øke rekrutteringen og sikre at flere kan ta den utdanningen arbeidslivet trenger.

Vil løfte fagarbeiderne 

I Stortingsmeldingen fremkommer det at regjeringen vil løfte fagskolene gjennom styrket finansiering, mer frihet og flere karriereveier for fagarbeidere.
– Fagskolen er en juvel i utdanningssystemet vårt. For å lykkes med den grønne og digitale omstillingen vi skal gjennom er vi helt avhengige av tilbudet til fagskolene. De gir praksisnære, korte utdanninger som er tett på arbeidslivet. Med denne meldingen gir vi fagskolene et skikkelig løft, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).

– Arbeidslivet skriker etter fagutdannet arbeidskraft, og behovet for etter- og videreutdanning vil bare øke i årene som kommer. Fagskolemeldingen legger flere av de viktige grunnsteinene for bygge opp og ut fagskolesektoren, slik at den kan møte arbeidslivets utfordringer framover, men ambisjonene må følges opp med konkrete tiltak og økte ressurser, sier Thorkildsen. 

 

Powered by Labrador CMS