
Universitetsmuseet markerer 200 år med folkefest
Universitetet i Bergen fyller 200 år, og markerer det med en feiring verdig en kunnskapsinstitusjon med røtter tilbake til nasjonsbyggingstiden. Det hele startet med Bergens Museum i 1825 – en kunnskapsarena som skulle bli selve fundamentet for dagens universitet. Nå inviteres både ansatte, studenter og hele byens befolkning til å feire jubileet med utstillinger, foredrag og opplevelser for store og små.
Selve jubileumsdagen, fredag 25. april, markeres med en høytidelig seremoni i Universitetsaulaen. Her deltar representanter fra myndigheter, universitet og museumssektoren, og hovedtaler er forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland. Rektor Margareth Hagen og museumsdirektør Kari Loe Hjelle holder også taler. Etter markeringen får gjestene mulighet til å besøke museets store jubileumsutstilling, som åpner samme dag.
To dager senere, søndag 27. april, åpnes dørene på vidt gap for hele Bergen. Da inviterer Universitetsmuseet til Kunnskapsfest, med gratis inngang og program for både nysgjerrige barn og vitebegjærlige voksne.
En stolt direktør

– Jeg gleder meg veldig til dette jubileumsåret. Gjennom året håper jeg byens befolkning og publikum generelt får ny kunnskap om museets samlinger og forskningen ved universitetet, både gjennom våre utstillinger, foredrag, aktiviteter og andre formidlingsprosjekter, sier museumsdirektør Kari Loe Hjelle.
Hun leder et museum med lang historie og høy faglig kvalitet – og legger ikke skjul på at jubileet er noe helt spesielt.
– Jeg har alltid likt å komme nær gjenstander i utstillinger og å møte folk og miljøer i samtale og kunnskapsutveksling for å komme videre i forståelse av utvikling av kunnskapen, vår historie og det samfunnet vi lever i. Det får vi rikelig anledning til dette året, sier Hjelle.
Fra stamceller til syngeboller

Gjennom seks etasjer med vitenskap og historie kan publikum oppleve alt fra stamceller og beinbioengineering til edderkopper, medaljer og syngeboller fra Nepal. Den nye utstillingen Bare bein viser skjeletter fra både mennesker og dyr – noen små nok til å få plass i håndflaten, andre så store at de nesten fyller et rom. I Lysende liv får besøkende kikke gjennom mikroskop på celler som kan revolusjonere framtidens medisin.
I Kunnskapslaboratoriet i underetasjen vises det frem hvordan konservatorer, preparanter og botanikere arbeider bak kulissene. Og for de marine interesserte byr jubileet også på en sjelden mulighet: Å få lære om verdens eldste nervesystem – ribbemanetens.
Kort sagt: Det blir både rebusløp, plantepressing, foredrag og demonstrasjoner. Og selvfølgelig – omvisninger i museets spektakulære jubileumsutstilling, sier Universitetsmuseet i sin invitasjon .
Fra museum til universitet

Da Wilhelm Frimann Koren Christie grunnla Bergens Museum i 1825, var det med en visjon om å utvikle og spre kunnskap til folket. Museet ble etter hvert en viktig nasjonal kunnskapsinstitusjon, og la grunnlaget for opprettelsen av Universitetet i Bergen i 1948.
– Utviklingen av Bergens Museum frem mot etableringen av et universitet er en imponerende historie – både at de i 1825 hadde en idé om et museum med stor faglig bredde der kunnskap skulle utvikles og deles med folket, og at de fikk til et godt samarbeid i regionen. Særdeles sterke fagmiljø ble utviklet, og de var samstemte gjennom hele denne tiden: Vi skal få til et breddeuniversitet på Vestlandet, sier Hjelle.
For ansatte og publikum
Universitetsmuseet er ikke bare en bygning med utstillinger – det er en arbeidsplass for forskere, konservatorer, teknikere, formidlere og mange andre. Mange av Parats medlemmer har sin arbeidsplass her, og bidrar hver dag til at ny kunnskap skapes, bevares og deles med samfunnet.
Gjennom året vil det være en rekke utstillingsåpninger, foredrag og debatter. Blant annet gjenopplives den gamle serien Foredrag for hvermand, som første gang ble holdt i 1887 og samlet fulle hus i over 60 år. I jubileumsåret vil serien ta opp temaet Kultur- og naturarv under press.
– Vi ønsker alle hjertelig velkommen til oss i 2025 til opplevelser og læring, sier Hjelle.