Vaktselskap mister godkjenning uten konsekvenser
Proff Security AS mister godkjenning til drift av vaktselskap fra nyttår, men med noen tilpasninger i selskapet fortsetter de oppdrag for Oslo universitetssykehus. Proff Securitys ansatte er knyttet til flere straffesaker, men viderefører driften i Protegit AS med samme eier og ledelse.
Sikkerhetssjef ved Oslo universitetssykehus Gry Strand sier til Avisa Oslo at det er uproblematisk å fortsette vekteroppdraget med Protegit AS, etter at Proff Security AS fratas godkjenningen av Oslo politiet. Den samme Gry Strand er søster av John Christian Liavaag som tilfeldigvis er daglig leder i både Protegit AS og Proff Security AS. Leder av eiendom ved Oslo universitetssykehus, Steinar Holm, sier til Aktuell sikkerhet at dette er uproblematisk.
Flere straffesaker blant ansatte
Politiet tok ifølge NTB kontakt med Proff Security AS i januar i fjor etter å ha fått flere bekymringsmeldinger knyttet til en pågående straffesak. Flere av selskapets ansatte var i denne straffesaken siktet for grov kroppsskade ved et utested i Oslo sentrum.
Proff Security AS unnlot å innhente politiattest i forkant av 73 ansettelser, ifølge politiet, som avdekket 22 ansettelser der det åpenbart ikke forelå tilfredsstillende vandel ved ansettelsestidspunktet.
Selskapet unngikk å innrapportere fire vektere til politiet, skriver seksjonsleder Marius Gaarde i Felles enhet for utlending og forvaltning i Oslo politidistrikt i en pressemelding.
Proff Security AS klaget dette inn til Politidirektoratet, som ikke har tatt klagen til følge. Dermed har politiet bedt selskapet avslutte all vaktvirksomhet innen utgangen av året.
Bekymret NHO-direktør
Arne Stadheim som er direktør for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel skriver i et innlegg i Avisa Oslo at han er bekymret for tilliten til vaktbransjen. I innlegget vises det til at Proff Security AS har benyttet vektere uten tilfredsstillende vandel og at det gjennom straffesaken har blitt kjent at involverte vektere hadde blitt straffet fem ganger for narkotikalovbrudd over en periode på cirka to år.
– Gjennom forskning og utvikling i NHO legger vi grunnlaget for en seriøs og tillitsskapende bransje som bidrar til trygghet og sikkerhet i samfunnet. Vi samarbeider tett med myndigheter og politiet for å sikre at regelverket følges, og at useriøse aktører blir fjernet fra markedet, skriver Stadheim i innlegget.
NHO-direktøren legger til at Norge har 10.000 vektere som daglig sikrer verdier og mennesker, fra kjøpesentre til kritisk infrastruktur.
– Det gjør bransjen til en viktig del av vår samfunnsstruktur, skriver Stadheim.
Eier mener han har tillit
Kaisar Ali forsvarer seg i en kommentar i Avisa Oslo.
– Politiet har aldri på noe tidspunkt, verken skriftlig eller muntlig, gitt uttrykk for at de ikke har tillit til meg som eier, kommenterer Kaisar Ali.
Tillitsvalgt i vaktbransjen stiller spørsmål om sikkerhet på sykehuset
Andre ansatte i vaktbransjen er sjokkert over at en statlig eid virksomhet som Oslo universitetssykehus ikke tar vaktoppdrag ved sykehuset på større alvor.
André Bø som er hovedtillitsvalgt i Avarn Security stiller spørsmålstegn ved hvor mange av de 22 vekterne, uten godkjenning, passet på eldre og syke mennesker på Ullevål sykehus.
– Vi må anta at ansatte vektere på sykehus har tilgang til pasientjournaler, har sittet som pasientvakthold for å hindre kriminelle personer tilgang og generelt skal ha ivaretatt ansattes sikkerhet. Hvordan det er forenlig med manglende politiattester og vektere involvert i straffesaker er skadelig for yrket og vår integritet som seriøse vektere, sier Bø.