
Vet ikke at de er IA-bedrifter
Mange, også tillitsvalgte er ikke klar over at de er omfattet av avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Det viser en undersøkelse Parat har foretatt blant sine tillitsvalgte.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med at det skal foretas en erfaringsinnhenting på hvordan den nåværende IA-avtalen har virket.
Dagens avtale (2019 – 2022) er den femte intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv. Og i motsetning til de tidligere avtalene, gjelder denne alle virksomheter. I avtalen heter det blant annet at «Arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet, og et godt samarbeid mellom partene er en forutsetning for å lykkes».
Rådgiver i Parat, Unn Kristin Johnsen mener at det at alle virksomheter er omfattet av IA-avtalen har både positive og negative sider.
– Når det ikke lenger skal signeres en avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte lokalt, kan en fort miste noen av driverne for IA-arbeidet. Det at partene må sette seg ned og snakke om hvordan en skal nå målene om redusert sykefraværet, redusere frafallet og skape en mer inkluderende arbeidsplass, er en viktig prosess som setter arbeidsmiljøspørsmål på agendaen, sier Johnsen.
Nasjonale mål
De nasjonale målene for avtalen er at sykefraværsprosenten skal reduseres med 10 prosent sammenliknet med årsgjennomsnittet for 2019, og redusere frafall fra arbeidslivet. Med frafall menes personer i yrkesaktiv alder som ikke kommer tilbake til arbeid etter fravær. Det er vanligvis langtidssykmeldte som går over på arbeidsavklaringspenger og etter hvert til uføretrygd, eller personer som går over til tidligpensjonering.
Unn Kristin Johnsen tror koronapandemien, og det at det ikke er lokale avtaler lenger gjør at målene for denne perioden ikke blir nådd.
– Det sies at et Ikke-optimalt arbeidsmiljø koster Norge 75 milliarder i året (Oslo Economics 2018). Ved å ha mer fokus på arbeidsmiljøspørsmål kan vi alle være med på å redusere dette, sier Johnsen.
Arbeidsmiljoportalen.no
Et av virkemidlene i IA-avtalen er den nye arbeidsmiljøportalen, Satsningen skal bidra til at flere virksomheter jobber systematisk og kunnskapsbasert med forebyggende arbeidsmiljøarbeid, for å øke nærvær og redusere sykefravær. Et godt arbeidsmiljø der partene på arbeidsplassen jobber sammen om forbedring av arbeidsmiljøet, vil gi resultater, også for produktivitet og omstilling.. Arbeidsmiljøportalen gir konkrete, kunnskapsbaserte verktøy og råd om hvordan man kan arbeide målrettet med arbeidsmiljø i de enkelte bransjene. Foreløpig finnes tilpassede verktøy for 14 bransjer og hvert år vil fire til seks nye bransjer få bransjerettet verktøy.
– Undersøkelsen vår viser at mange ikke kjenner til arbeidsmiljøportalen. Så her har vi en jobb å gjøre, sier Unn Kristin Johnsen, og anbefaler alle om å gå inn her.