Nytt hopp i sykefraværet

Hans Christian Holte
NAV-direktør Hans Christian Holte uttrykker bekymring over de rekordhøye sykefraværstallene.

Vi blir stadig lengre borte fra jobb

Sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå. Psykiske lidelser øker mest. NAV-direktør Hans Christian Holte mener dette er både oppsiktsvekkende og alvorlig i sin kommentar til de rekordhøye sykefraværstallene for andre kvartal, som ble lagt frem torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Etter en liten nedgang i første kvartal, kom kalddusjen: Norske arbeidstakere blir stadig oftere syke og lengre borte fra jobb. Dermed spratt det samlede sykefraværet (egenmeldt og legemeldt) i været i 2. kvartal til 7,1 prosent, mot 6,4 prosent i første kvartal.

Stadig mer utbrente og deprimerte

 Selv om muskel og skjelettlidelser er den viktigste årsaken til sykefravær, er det særlig lettere psykiske skader som utbrenthet, depresjoner og angst som i økende grad holder oss borte fra jobb.

- Dette gjør gir store utslag i statistikken, fordi disse fraværene ofte er langvarige. Tendensen har pågått lenge, og nå må vi sammen snu alle steiner og finne ut hvordan vi kan hjelpe flere å stå i jobb, sier NAV-direktøren i en pressemelding.

Kvinner øker mest

En annen tendens som har pågått lenge, og gir sterke utslag på statistikken, er at kvinners fravær ligger betydelig høyere enn menns. I årets andre kvartal forsterker trenden seg ytterligere.

Det legemeldte fraværet blant kvinner endte på 7,7 prosent. Dette er det høyeste legemeldte sykefraværet kvinner har hatt i et 2. kvartal de siste 20 årene, melder NAV.

Ti millioner dagsverk gikk tapt

Også for menn steg det legemeldte fraværet, til 4,2 prosent. Og for begge kjønn samlet viser tallene at norsk arbeidsliv alt i alt tapte ti millioner dagsverk grunnet sykefraværet i 2. kvartal. Av dette utgjør det legemeldte fraværet brorparten med ni millioner dagsverk.

Det er de eldste arbeidstakerne, i aldersgruppen 60-64 år, som i snitt har høyest legemeldt fravær. Samtidig er det blant de yngre, mellom 25 og 39 år, at økningen er størst. Og her utgjør psykiske lidelser årsaken til hele 34 prosent av fraværet, viser tallene fra NAV for 2. kvartal 2024.

Powered by Labrador CMS