
– Viktig å sikre løft for de med lavest lønn
– Vi ønsker reallønnsvekst og et ekstra løft for dem som tjener minst, sier Parats forhandlingsleder Turid Svendsen. I dag startet forhandlingene mellom YS og Virke, med krav om reallønnsvekst på linje med frontfaget.
Resultatet fra frontfaget, som endte med en samlet lønnsvekst på 4,4 prosent, legger føringer også for forhandlingene med Virke. For Parat er rammen realistisk, men ikke uten forbehold.
– Man skulle gjerne sett en høyere ramme, men vi mener 4,4 prosent er forsvarlig med tanke på dagens økonomiske situasjon, sier Turid Svendsen, forhandlingsleder i Parat.

Hun understreker at Parat håper på en løsning ved forhandlingsbordet.
– Vi har en god tradisjon for å bli enige med Virke. Det er selvsagt diskusjoner, men foreløpig ser vi ingenting som tilsier at dette går mot mekling, sier Svendsen.
Vil løfte lavlønte
YS uttrykker bekymring over økende lønnsforskjeller og at arbeidstakernes andel av verdiskapingen i samfunnet synker.
– Derfor krever vi reallønnsvekst for alle våre medlemmer, pluss tillegg som fremmer likelønn og motvirker lavlønn, sier YS’ forhandlingsleder Eirik Bornø.
Turid Svendsen trekker spesielt fram behovet for et ekstra løft til de lavest lønte blant Parats medlemmer.
– Vi ønsker reallønnsvekst for medlemmene våre. I tillegg til generelle tillegg krever vi et ekstra løft for de som tjener minst – særlig grupper innen farmasi, hvor lønnsnivået er lavt, sier hun.
Parat organiserer ansatte innen en rekke ulike bransjer som omfattes av Virke-oppgjøret. Blant de største gruppene er ansatte i apotek, kontoransatte og funksjonærer, samt ansatte innen verksted, reiseliv og fritidsnæringer. Totalt representerer Parat over 3 400 medlemmer i Virke-området.
Forhandlingsfrist torsdag 24. april

YS forhandler på vegne av rundt 6 000 medlemmer ansatt i virksomheter tilsluttet Virke. Forhandlingene gjelder medlemmer i forbundene Parat, Negotia, Yrkestrafikkforbundet og Delta. Dersom partene ikke kommer til enighet innen fristen torsdag 24. april, går oppgjøret til mekling.
Virke-forhandlingene er i gang