Arendalsuka 2024

Fra venstre debattleder Christian P. Fjellstad fra Den norske tannlegeforening, president Heming Olsen-Bergem i Tannlegeforeningen, stortingsrepresentant Marian Hussein fra SV og Ståle Sagabråten fra Legeforeningen.
Staten kan stille opp med mer penger, men hvordan skal tannhelsen organiseres fra neste år? Tannlegeforeningen debatterte tannhelsepolitikk under Arendalsuka. F.v. debattleder Christian P. Fjellstad fra Den norske tannlegeforening, president Heming Olsen-Bergem i Tannlegeforeningen, stortingsrepresentant Marian Hussein fra SV og Ståle Sagabråten fra Legeforeningen.

Vil ha tannhelsen ut av fylkene

Noen uker før Tannhelseutvalget leverer en nasjonal rapport om tannhelse er Tannlegeforeningen krystallklar: Tannhelsen må ut av fylkeskommunen og inn i de regionale helseforetakene.

Publisert Sist oppdatert

– Fylkeskommunen er en stor hemsko i tannhelsetjenestene. Ingen andre helsetjenester ligger i fylkene, og dette hindrer utvikling og samhandling. Munnen må tilbake til kroppen. Organisering gjennom de regionale helseforetakene er veien å gå, sier president Heming Olsen-Bergem i Den norske tannlegeforening.

– Vi trenger også en betydelig økning i antallet tannhelsesekretærer, sier Olsen Bergem.

Utredning klar 1. oktober Det statlige Tannhelseutvalget har frist til 1. oktober med å levere en utredning om norsk tannhelse. Tannlegene er i utvalget. Det er ikke tannhelsesekretærene, selv om de er nær dobbelt så mange.

– Det er viktig at tannhelsen ikke kommer tilbake til kommunene, sier leder Anne-Gro Årmo i Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF).

– Vi har ikke et avklart syn på dette, og venter spent på den offentlige utredningen. Det er viktig at tannhelsen ikke kommer tilbake til kommunene, for det fungerte ikke bra, sier leder Anne-Gro Årmo i Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF).

Hun venter mye politisk arbeid før utredningen kommer til Stortinget.

– Det er mye rot med personvernet. Leger og tannleger kan ikke dele opplysninger om pasienter vi trenger samarbeide om. Jeg forventer forslag om bedre samhandling mellom primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og tannhelsen. Dessuten må vi avklare bedre forholdet mellom privat og offentlig tannhelse, sier Årmo.

Bort fra kommune og fylke Under Arendalsuka inviterte Tannlegeforeningen Ståle Sagabråten fra Legeforeningen og stortingspolitiker Marian Hussein fra Sosialistisk Venstreparti fra til en diskusjon om organiseringen av tannhelsetjenesten.

Olsen-Bergem mener fylkeskommunen behandler tannhelsen stemoderlig, og peker på rammeoverføringene til staten.

– Fylkespolitikerne kan prioritere friere over rammeoverføringer i budsjettene. Dette fører til forskjeller, sier Olsen-Bergem.

– Hva med lønnsdannelsen? De regionale foretakene har et høyere lønnsnivå med staten som arbeidsgiver?

– Ja, det kan bli tøffere å oppnå, medgir Olsen-Bergem.

Legeforeningen enige i endring Legeforeningen er enige i at en ny organisering er bra, men peker ikke selv på samlokalisering. Fastlege i Nesbyen og fagsjef i Legeforeningen, Ståle Sagabråten, mener legene er avhengig av et godt samarbeid med tannlegene. Det hadde vært enklere om vi var organisert samme sted, sier Sagabråten.

– Får dere organisert dere regionalt, og fortsatt får det til å svinge i kommunene, kan det bli bra. Det finnes mye i skjæringspunktet mellom tannhelse og helse. Vi må få en bedre samhandling og tilpasning til hverandres oppgaver, sier Sagabråten.

– Det virker ikke som helseforetakene ivaretar personalet eller pasienten, men i stedet setter seg selv først. Vi trenger mer lokal forankring. Å flytte ansvaret er kanskje ikke løsningen, sier Marian Hussein.

SV kanskje ikke enig Sosialistisk Venstreparti kan spille en nøkkelrolle når Regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan hende før valget neste år skal innstille på endringer. Men SVs Marian Hussein var ikke umiddelbart enig i at tannhelsen bør ut av fylket.

Hun angrep den regionale modellen hardt.

– Det virker ikke som helseforetakene ivaretar helsepersonalet eller pasienten, men i stedet setter seg selv først. Vi er opptatt av å bygge tillit mellom pasienter og helsepersonell. Da trenger vi mer lokal forankring. Å flytte ansvaret er kanskje ikke løsningen – da gjelder heller digital og vanlig infrastruktur og kompetanse. Uansett er det viktigste å få tannhelsen inn som en del av folketrygden, forebygge sykdommer og få ned de sosiale forskjellene, sier Hussein.

Hun frykter sosial ulikhet, hvis avstanden vokser og dørterskelen til tjenesten blir høyere.

– Da øker sannsynligheten for at mange med dårlig råd og lav utdanning ikke får helsetjenesten, sier hun.

Heming Olsen-Bergem
– Munnen må tilbake til kroppen. Tannhelsen må ut av fylket og inn i de regionale helseforetakene, mener president Heming Olsen-Bergem i Den norske tannlegeforening.

– Folk bor selvsagt lokalt, og tjenesten bør være lokal, men den trenger ikke ledes derfra. Noe må gjøres. Vi peker på en organisering som går oppover i systemet, repliserte Olsen-Bergem.

Powered by Labrador CMS