YS' leder Hans-Erik Skjæggerud åpner for å gå med på NHOs krav om å utrede sykelønnsordningen, noe LO har sagt blankt nei til. Også Unio og Akademikerne er på gli.

YS, Unio og Akademikerne åpner for å utrede kutt i sykelønna

NHO krever en utredning av ulike modeller for å kutte i sykelønnen. LO sier blankt nei, men nå åpner både YS, Unio og Akademikerne for utredninger.

Publisert Sist oppdatert

Dagens avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) går ut ved nyttår. Forhandlingene om en ny avtale startet i september, og det er satt en frist i midten av november for å bli enige om en fornyet avtale.
– Vi mener det er fornuftig slik situasjonen er, at man kan snakke om alt. Herunder også sykelønnsordningen, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

Utredning uten å kutte?

YS støtter ikke kutt i sykelønna. Men Skjæggerud er for en gjennomgang av kunnskap om sykelønnsordningen, hvordan den virker, og hvilke konsekvenser det har om den endres eller kuttes.

LO mer isolert

– YS mener utfordringen knyttet til sykefravær best løses innenfor trepartssamarbeidet. Så lenge tiltakene vi vurderer, er kunnskapsbasert, ikke rammer sosialt skjevt og bidrar til at flere enn i dag forblir i arbeidslivet, er vi åpne for det meste, sier Skjæggerud i en artikkel på ys.no.

Dagens avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) går ut ved nyttår. Forhandlingene om en ny avtale startet i september, og det er satt en frist i midten av november for å bli enige om en fornyet avtale.

Forhandlingene står imidlertid bom fast, og det er usikkert om det blir en ny avtale.

Når YS, Unio og Akademikerne nå slutter seg til NHO i å ønske om å utrede alle sider ved sykelønnsordningen for å få bukt med det rekordhøye sykefraværet i norsk arbeidsliv, står LO stadig mer alene i avvisningen av en slik utredning.

Rekordhøyt fravær

Sykefraværet steg til det høyeste nivået på 15 år i andre kvartal – 7,1 prosent. Det utgjorde 10,6 millioner tapte dagsverk. Cirka 1,7 millioner av disse skyldtes egenmeldt sykefravær, mens om lag 9 millioner skyldtes det legemeldte sykefraværet.

Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv – best kjent som IA-avtalen – skulle bidra til en reduksjon i sykefraværet med 10 prosent fra nivået i 2018. Det har den ikke lyktes med. Snarere tvert imot. Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.

NHO krever en utredning av ulike modeller for å kutte i sykelønnsordningen og mener at man bør kunne diskutere alt for å snu utviklingen i sykefraværet. LO sier blankt nei.

Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) har på sin side vært tydelig på at hun mener partene må være villige til å diskutere andre virkemidler enn dem de selv bringer til bordet.
– Situasjonen er dramatisk, poengterte Brenna overfor NTB før forhandlingene startet.

– Avtalen er truet

Det kan ende med at det ikke blir noen ny avtale, noe både YS og Akademikerne mener vil være svært negativt for norske arbeidstakere.
– NHO og LO har ved flere anledninger har uttrykt absolutte krav, som står i gjensidig motsetning til hverandre. Min analyse er at hvis ingen justerer på de kravene, så kommer vi ikke videre, sier Skjæggerud til Altinget.

Både leder Lise Lyngsnes Randeberg i Akademikerne og Unio-leder Ragnhild Lied er også åpne for at man kan starte utredninger.

Akademikerne åpner sammen med arbeidstakerorganisasjonene for utredninger av sykelønnsordningen. Randeberg sier at vi må tåle å diskutere det som er ubehagelig og som man er uenige om.
– Det økende sykefraværet er et stort problem, både for samfunnet og den enkelte. Vi mener at vi må få alt på bordet. Det er uansvarlig å si nei til kunnskap når vi har en så stor samfunnsutfordring, sier hun i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS