Det har ingen ingen hensikt å endre IA-avtalen slik at det rammer de svakest stilte arbeidstakerne, understreker Hege Herø, YS-representant i forhandlingene om ny IA-avtale, som starter i dag.

YS: – Fraværstiltak må ikke ramme de svakeste

Representant for YS i de forhandlingene om ny IA-avtale, Hege Herø, sier fraværstallene ikke er lystig lesning, men arbeidet må ikke resultere i tiltak som rammer de svakest stilte.

Publisert Sist oppdatert

Herø har siden 2015 hatt en sentral rolle i arbeidet med å gjennomføre IA-avtalen. Hun deler bekymringen over de høye sykefraværstallene.

Nei til karensdag

Hun sier YS går inn i forhandlingene med vilje til å diskutere alle forslag som har med sykefravær og frafall å gjøre.

– Vel å merke så lenge tiltakene er basert på kunnskap og ikke rammer sosialt skjevt, understreker Herø.

Hun sier det må jobbes langsiktig.

– Det må jobbes langsiktig, forebyggende og systematisk med å legge forholdene til rette for et bedre, mer inkluderende arbeidsmiljø lokalt. Der er vi godt i gang, gjennom skreddersydde programmer rettet mot særlig utsatte bransjer, sier Herø.

Bransjeprogrammer som virker

Hun sier disse bransjeprogrammene er et nybrottsarbeid, startet opp i kjølvannet av dagens IA-avtale, som ble signert i 2019. Programmene er utviklet av Statens arbeidsmiljøinstitutt, som også tilbyr de enkelte virksomhetene praktiske verktøy, under paraplyen «En bra dag på jobben».

– Vi ser positive resultater av å jobbe på denne måten. For eksempel kan barnehager som har tatt i bruk «En bra dag på jobben vise» til en merkbar nedgang i sykefraværet, sammenlignet med barnehager som ikke gjør det.

En fjær i hatten er det også at det norskeide konsernet Yara har tatt i bruk samme verktøy på sine anlegg verden rundt, sier Herø.

Må ta tiden som trengs

Hun sier det er store utfordringer i en stresset hverdag.

– Det er viktig at alle involverte parter, inkludert tillitsvalgte og verneombud, kan sette seg ned og ta den tiden som trengs for å oppnå gode løsninger, sier Herø.

Hvorfor lykkes IA-bransjeprogram i barnehage?

Nedgang i sykefraværet i barnehager fortsetter. Trenden fortsetter for pilotbarnehagene! Gjennom ni kvartal har barnehagene i IA-bransjeprogram lavere legemeldt sykefravær enn resten av bransjen. Les mer HER:

Gratis verktøy for et bedre arbeidsmiljø

Her finner du mer info om arbeidsmiljøverktøyet En bra dag på jobben. Verktøyet er gratis.

https://enbradagpajobb.no/

Powered by Labrador CMS